Define uğruna 600 yıllık tarihi talan ettiler

Çatalca Kalfaköy’de bulunan, II. Beyazıt tarafından inşa ettirilen tarihi hamamın bakımsız ve harabeye dönmüş olması köy halkının tepkisini çekiyor. İki yıl evvel yaklaşık olarak 100 kiloluk altın kazanı çalan definecilerin tahrip ettiği tarihi hamamın son hali görüntülendi.

KÜLTÜR-SANAT 08.08.2021, 00:08 09.08.2021, 09:09
Define uğruna 600 yıllık tarihi talan ettiler

Av merakıyla da tanınan II. Beyazıt, Çatalca’daki Kalfaköyün coğrafyasını çok beğenmiş, bu sebeple de mahalleye bir av köşkü ve bir köy hamamı inşa ettirmişti. Horasan Türkleri tarafından 'Halife Köy' ismi ile kurulan, ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk senelerinde köyün adı 'Kalfaköy' olarak değiştirilen köyde birçok tarihi eser yer alıyor. Yaklaşık olarak 600 senelik olan tarihi hamamın yıkık bir halde olması ve defineciler tarafından talan edilmesi, köylülerin tepkisine sebep oldu. Harabeye dönmüş tarihi hamamın son hali ise havadan görüntülendi.

"Her tarafını yıktılar"

Tarihi hamamın harabe olmasına sitem eden genç köy sakini Umut Çoban, ”II. Beyazıt buraya av yapmaya gelirmiş. Avın ardından burada kendi yıkanma imkanı olmadığı için hamam inşa ettirmiş. Avın ardından hamama giderek duş alırmış. Altından kazanı varmış, defineciler bu durumu öğrenince buraya altın aramaya geliyorlar. Bundan iki sene evvel söz konusu altın kazanı buradan çıkarıyorlar. Kaçak yollarla götürüp satıyorlar. Hamamın duvarları, güzel bir biçimde restore edilmişti. Defineciler her tarafı harabeye çevirdi.” diye konuştu.

Yorumlar (0)