Define uğruna 400 yıllık tarihi talan ettiler

Antalya'ya bağlı Akseki ilçesinde 17 ve 18'inci yüzyılda inşa edildiği öngörülen Nodar Han, kalan tek kemeriyle zamana direnmeye çalışırken, son 30 yılda define avcıları tarafından talan edildi.

KÜLTÜR-SANAT 21.07.2021, 00:48 21.07.2021, 15:11
Define uğruna 400 yıllık tarihi talan ettiler

Yarpuz Mahallesi yakınlarında bulunan Alacabel mevkisinde iki dağın arasındaki vadide konumlanan Nodar Han, adeta harabeye döndü. 50 metre uzunluğunda ve dikdörtgen şeklinde inşa edilmiş tarihi hanın tek kemeri ayakta kaldı. Hanın birçok kısmı kazılıp yıkılarak tahrip edildi. Yalnızca tarihi han değil, handa konaklayanların su gereksinimlerini karşılamak için taştan yapılmış kemerli kuyu da define avcıları tarafından yerle bir edildi.

"Önceki hali muhteşemdi"

Manavgat ilçesinin Gebece Mahallesi'nde ikamet eden ve yaz aylarında Akseki’nin Yarpuz Mahallesi yakınlarında 1.825 metre rakımlı Alacabel mevkisinde hayvanlarını otlatmak için yaylaya çıkan Ramazan Topaca, "Bu han biz çocukken dimdik ayaktaydı. Tahminlerime göre 7 kemeri vardı. Biz çocukken burası harika görünüyordu. Adeta bir otel gibiydi. Bir zamanlar Antalya, Bozkır, Akseki ve Konya'dan develerle yük çekerlerken bu han otel olarak kullanılıyormuş. Son 30 yılda kaçak kazı yapanlar bu hanı bu hale getirdiler. Önceki halini bilen bizler, bu haline çok üzülüyoruz." sözlerini sarf etti. 

Hana ait kemerle taş yapı kuyunun da yer aldığını söyleyen Topaca, kuyunun da bir kısmının tahrip edildiğini dile getirdi.

"Şimdi handan eser yok"

Gebece Mahallesi'nden yazın hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylaya çıkan Ali Öz ise 1974 senesinden beri bu bölgede hayvancılık yaptığını ve bölgeyi çok iyi bildiğini kaydederek, "Hanın üstü kapalıydı ve sağlamdı. Hanın içi ve çevresi defineciler tarafından kazılmış. Biz ekim ayında göç ediyoruz, defineciler biz yokken hemen buraya geliyorlar. Şimdi handan eser yok." diye konuştu. 

"Dinlenme yeriydi"

Bölgede yaşamını sürdüren emekli sanat tarihi öğretmeni İbrahim Ekmekçi, hanın tümüyle kaba yontu taş malzeme kullanılarak inşa edildiğini ifade etti.

Ekmekci, "Yapı, halihazırdaki durum itibarıyla yalnızca barınak bölümünden meydana gelen hanlar grubuna girmektedir. Bozkır ve Akseki tüccarlarının mallarını satmak amacıyla yola çıktıklarında hayvanlarının ve kendilerinin dinlenebildikleri tek yer burasıydı." dedi.









Yorumlar (0)