Cumhuriyet tarihinde ilk: Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 76 kişi gözaltına alındı 

Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleştirilen “Suçtan elde edilen gelire” yönelik olarak operasyonda 92 şüpheliden 76 kişi gözaltına alındı. 

KÜLTÜR-SANAT 10.08.2021, 11:42 10.08.2021, 11:53
Cumhuriyet tarihinde ilk: Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 76 kişi gözaltına alındı 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından eş zamanlı olarak gerçekleştirilen uluslararası tarihi eser kaçakçılığı operasyonu, “Anadolu” ismi ile başlatıldı. 



Türkiye’de kaçak kazı yapanlardan koleksiyonerlerden ve toplayıcılardan elde edilen tarihi eserlerin organize suç örgütü tarafından kurye ile yasa dışı yollar üzerinden yurt dışına çıkarıldığı tespit edildi. Yaklaşık 2 senedir teknik ve fiziki takip altında olan KOM ekipleri, söz konusu suç şebekesinin elebaşı aracılığı ile örgütün yurt içindeki ve yurt dışındaki tüm bağlantılarını, kuryeleri ve diğer örgüt üyelerini tespit etti. 



Anadolu tarihi eserleri yurt dışı kataloglarında bulundu 

Örgütün, kuryeler ile Avrupa ve ABD’ye tarihi eser kaçırdığının tespit edilmesi üzerine yurt dışındaki müzayede evlerinin katalogları da incelendi. 



Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının incelemesinin ardından Avrupa ve ABD’deki 9 müzayede salonunda sergilenen 52 tarihi eser bulundu. Bu eserlerin, açık artırma yöntemiyle satılmak üzere sergilendiği belirlendi. 



Belirlenen müzayede evlerinin, tarihi eser satışları karşılığından belirli bir ücreti örgüt üyelerinin hesaplarına yatırdığı ve şimdiye kadar 26 milyon Türk lirası değerinde dövizin gönderildiği tespit edildi. Müzayede evlerindeki bazı satışların da sahte kimlikler üzerinden yapıldığı saptandı. 



Adana merkezli, eş zamanlı operasyon 

Teknik ve fiziki takipler sonucunda şüphelilerin kimlik tespitleri yapılıp suç unsurları da delillendirildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı üzerine KOM Başkanlığı koordinesinde harekete geçen polis ekipleri, Adana merkezli 30 ilde eş zamanlı operasyon başlattı. 



Bu sabah saatlerinde (10 Ağustos 2021) erkenden başlatılan operasyonlarda 91’i ev ve 17’si iş yeri olmak üzere toplam 108 adrese baskın yapıldı. Gözaltı kararı alınan 92 şüpheliden 76’sı bu adreslerde yakalandı.  



Çok sayıda eser ele geçirildi 

Polis ekiplerinin belirlenen adreslerdeki aramalarının devam ettiği ve çok sayıda tarihi eserin ele geçirildiği öğrenildi. Cumhuriyet tarihinde “suçtan elde edilen gelire” yönelik olarak gerçekleştirilen ilk tarihi eser kaçakçılığı operasyonu olan Anadolu operasyonunda, içinde elebaşının da bulunduğu 7 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulması talebi oluşturuldu. 



Örgüt elebaşı Mersin’de yakalandı 
 

Mersin Silifke’de bir otelde yakalanan örgüt elebaşının daha önce de tarihi eser kaçakçılığından 3 suç kaydının olduğu ortaya çıktı. 2 sene süren soruşturma, teknik ve fiziki takip sürecinde ise Türkiye, Hırvatistan, Bulgaristan ve Sırbistan’da 4 ayrı operasyon gerçekleştirildiği ve toplam 4 bin 122 tarihi eserin ele geçirildiği aktarıldı. 

Yorumlar (0)