Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılıyor!

Osmanlı, Selçuklu ve çağdaş mimari esintilerini taşıyan, 7 gün 24 saat hizmet verecek olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin resmi açılış töreni perşembe günü gerçekleşecek.

KÜLTÜR-SANAT 18.02.2020, 11:33 20.02.2020, 12:49
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılıyor!

Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu'nun, AA muhabirine verdiği bilgiye göre, kütüphanenin inşa çalışmaları 2016 yılında başladı. Millet Kütüphanesi, 125 bin metrekarelik bir kapalı alana ve aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebilecek bir kapasiteye sahip. 4 milyon basılı kitabın bulunduğu kütüphanede, 10 milyondan fazla elektronik yayın ve 550 bin e-kitap ve nadir eserler bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlayan kütüphanenin inşa çalışmaları başlamadan önce, Türkiye'nin önde gelen sahafları, kültür insanları, kütüphane yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, dezavantajlı gruplar ve aileleriyle birlikte çeşitli çalışmalar yürütüldü.

Türkiye ve yurt dışında yayımlanmış her tür kitap, dergi, gazete gibi yayınların belirli sayıda nüshasının muhafaza edildiği "Derleme Kütüphane" statüsüne 3 Haziran 2017'de sahip olan kütüphane, bu karar sonrası Türkiye'de yayımlanan tüm yayınların birer kopyasını barındırmaya başladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin İstanbul ve Afyonkarahisar'da yaklaşık 300 kişiyle yürüttüğü çalışma, 2016'nın mayıs ayında Kütüphane ve Yayın Müdürlüğü'nün kurulması sonrası başladı.

Basılı kaynaklarla birlikte elektronik kaynak aboneliklerine de başlayan kütüphanenin raflarında 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde yazılmış kitap, 120 milyon rapor ve makale yer alıyor. Rafların uzunluğu ise 201 kilometreye varıyor.

TÜBİTAK-ULAKBİM'in üniversite ve araştırma kütüphanelerine sağladığı EKUAL'a (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisans) üye olan kütüphanede, bu bağlamda yer alan elektronik yayınlar ve veri tabanları da kullanıma açılacak.

"Türkiye'nin en büyük kütüphanesi" olma özelliği taşıyan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin hem sağlanan hizmetleri, hem de koleksiyon açısından dünya üzerindeki sayılı kütüphaneler arasına girmesi hedefleniyor.

Kütüphane bağışçıları arasında tarihçiler de bulunuyor
Kütüphaneye kitap bağışında bulunan isimler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci-yazar Mehmed Şevket Eygi, edebiyat araştırmacısı ve tarihçi Prof. Dr. Abdülbaki Gölpınarlı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bestekar ve ud virtüözü Cinuçen Tanrıkorur, sanat tarihi araştırmacısı Mustafa Kamil Dürüst, şair ve yazar Mustafa Şerif Onaran, yönetmen Muhsin Mete, gazeteci Ahmet Günel Elgin, eski AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan, yayınevi sahipleri Saman-Hatice Helvacıoğlu, araştırmacı yazar Şefik Can, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, yazar Cemil Meriç, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve edebiyatçı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel'in yanı sıra pek çok vatandaş da bulunuyor.

Kütüphanede 5-10 yaş arası çocuklar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası çocuklar için Gençlik Kütüphanesi ile Ses ve Görüntü Kütüphanesi bulunuyor. Bunun dışında Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Cihannüma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Selçuklu Müze ve Sergi Salonu, Anadolu Salonu, Divan Salonu, Mücellithane, Kitap Şifahanesi ve davet kabul alanları, 500 kişilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, mesleki eğitim sınıfları, özel grup çalışma ve film izleme alanları, yemek salonları, seminer salonları, mescit, personel çalışma alanları ve dinlenme alanları da mevcut.

16 Türk devletini temsil etmek üzere 16 sütunun bulunduğu Cihannüma Salonu'nda, 3 bin 500 metrekarelik bir alanda, 224 kişilik oturma kapasitesi ve 200 bine yakın kitaptan oluşan bir koleksiyon bulunuyor. Salonun kubbesinde ise Alak Suresi 4 ve 5. ayetleri bulunuyor: "O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir"

Dışişleri Bakanlığı Kültür İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen çalışmayla, Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinin olduğu diğer ülkelerden getirilen, ilgili ülkenin tarihi ve kültürünü içeren kitaplar, Cihannümma Salonu'ndaki "Dünya Kitaplığı" kısmında muhafaza edilecek.

Dünya Kitaplığı'nda Özbekistan, Hindistan, Şili, Fransa, Çin ve Belarus'un da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin kitaplarını, bizzat bu ülkelerin büyükelçileri ve temsilcileri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gelerek elden teslim etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, özel temsilcisi vasıtasıyla, Fransa Milli Kütüphanesi ile ortak çalışmalar yürütülebileceğini Türk yetkililere iletti.

Koleksiyon için, bağış ve derleme yayınlarının yanında, Türkiye'de yayımlanan kitap, DVD,CD ve çeşitli diğer yayınların büyük bir kısmını da satın alan kütüphanede, Türkiye ve yurt dışında yayımlanan ve baskısı bulunan kitapların önemli bir bölümü koleksiyona kazandırıldı.

Kütüphane hizmetlerinin yanı sıra, aynı zamanda yaşam boyu eğitim merkezi görevini de üstlenmesi amaçlanan kütüphanede, çocuklar, gençler ve yetişkinler için yapay zeka, siber güvenlik, artırılmış gerçeklik, kodlama gibi çeşitli kurslar ve eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilecek.

Teknoloji sınıfları ve atölyeleri; Dijital Dönüşüm Ofisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Turkcell ve Türk Telekom tarafından yapılan kütüphanede, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nın 45 milyon belgesinin sayısallaştırılmış haline ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nın 500 bin kitabının künye bilgisiyle, 100 binin üzerindeki nadir yazma eser görüntüsüne ulaşılabilecek.

Kütüphaneye girişler nasıl olacak?
Kütüphaneden yararlanmak isteyen TC vatandaşları, e-Devlet üzerinden kütüphaneye üye olarak, yeni kimlik kartlarıyla kütüphaneye giriş yapabilecek. Yanında eski kimlik kartlarını taşıyanlar ise, kütüphaneye kapıdan aldıkları geçici bir kartla girebilecek. Yabancı uyruklular ise pasaport karşılığında alacakları geçici giriş kartıyla kütüphanede verilen hizmetlerden yararlanabilecek.

Yorumlar (0)