Çorum’da 30 yıllık kadayıf geleneği

Çorum’un Osmancık ilçesinde 30 yıldır geleneksel yöntemlerle dövme bakır tepside üretilen Ramazan kadayıfı kent sakinlerinin vazgeçilmezi oluyor.

KÜLTÜR-SANAT 03.05.2021, 10:29 04.05.2021, 00:32
Çorum’da 30 yıllık kadayıf geleneği

Yalnızca Ramazan aylarında üretimi yapılan tatlının lezzeti ise bilinen çeşitlerine göre çok daha farklı.

Üretiminden sofraya gelene kadar uzun zaman alıyor

Suyla unun karıştırılmasıyla elde edilen hamurun ince ince tel şekline getirilip daha sonraki işlemleriyle sofralara uzanan yolculuğu sabır ve zaman gerektiriyor. 

1990’da çırak olarak girdiği tatlı mesleğini 30 yıldır sürdürdüğünü dile getiren Rafet Demirkan, dökme usullerle kadayıf tatlısı yapımının Osmancık’ın yanı sıra İskilip ve Çorum merkezinde de yapıldığını söyledi.

Aralıksız olarak dönen geniş bakır bir tepside 1 saatte 5 kilo kadayıf üretimi yapıldığını belirten Demirkan, “Osmancık’da bir ustamızın sayesinde öğrendiğim bu işi 1990’dan bu tarafa yapıyorum. Fakat dövme kadayıfı yalnızca Ramazan aylarına özel yapıyoruz. Şuanda bu tatlının üretimi Osmancık ve İskilip ilçelerinde var. Sacımız tamamen dövme bakırdan oluşuyor. Kürekle döve döve hamurun özünü kıvama getiriyoruz. Bu tatlıyı yapan makinelerde var ama biz zahmetine katlanıp eski usul yapıyoruz çünkü bu şekilde yapılanı daha lezzetli oluyor. Makine 1 saatte 90 kilogram üretiyorsa biz ancak 5 kilogram üretebiliyoruz..1 kilo kadayıf alabilmemiz için tepsinin 10 kez dönmesi gerekiyor. Ama dediğim gibi bu yöntemle yapılan tatlı daha lezzetli olduğundan özellikle yöre halkı Ramazan sofralarında dövme bakır tepside üretilen kadayıf tatlılılarını tercih ediyor” dedi.

Yorumlar (0)