Çorum'da bulundu: Paha biçilemiyor

Çorum’a bağlı Ortaköy ilçesindeki Şapinuva Ören Yeri'ndeki arkeolojik kazılarda rastlanan 3 bin 300 senelik bronz savaşçı miğferine adeta paha biçilemiyor.

KÜLTÜR-SANAT 17.07.2022, 18:40
Çorum'da bulundu: Paha biçilemiyor

2002 senesinde bulunmasının akabinde merhum Dr. Mustafa Süel tarafından bilime kazandırılan savaşçı miğferinin dünyada bir benzeri bulunmuyor. Bronzdan yapılan savaş malzemelerinin savaşlarda ganimet olarak toplanması ve bronzun eritilerek tekrar başka üretimlerde kullanılmasından ötürü günümüzde çok az bir kısmına ulaşabiliyor. Tahrip olmuş ve ezilmiş vaziyetteki miğfer, Hitit İmparatorluğu döneminden bugüne ulaşan yegane örnek olması yönünden bir hayli önem arz ediyor. 

"20 sene evvel bulundu"

'Fırtına tanrısı'na hediye vermek için sunulan ve mitolojide geçen miğfer, sekiz medeniyete ev sahipliği yapan kentte sergilenmeye başladı.

Söz konusu miğferin Çorum Müzesi’nde bu sene sergiye çıktığını belirten arkeolog Özge Eren, şöyle konuştu:

“Bu miğfer 20 sene evvel bulundu ve Süel tarafından yayımlandı. Konik formunda olan miğferin yanak ve ense kısmında perçin delikleri bulunuyor. Bu kısımlara enseyi ve yanakları koruyan parçalar takılmaktadır. Miğfere ek olarak, savaş esnasında kesici silahlara karşı vücudu ve başı korumak maksadıyla üretilen vücut zırhlarına da rastlandı.

Tahrip olmuş ve ezilmiş bir vaziyette bulunmasına karşın, ait olduğu Hitit İmparatorluğu döneminden bugüne dek ulaşan yegane örnek olması yönünden bir hayli önemli.

Bu miğfer, 'fırtına tanrısı' için yapılan bir mabette ona verilen hediyelerden biri olarak geçiyor. O dönemde Mısır'daki firavunlara da gönderilen hediyelerden biri. 

Hitit medeniyetlerine ilgili olan herkesi müzemize bekliyoruz."











Yorumlar (0)