Çin, 23 senelik Dövüş Kulübü filmine farklı son yazdı  

Brad Pitt ve Edward Norton’un başrollerini paylaştığı, soluksuz izlenen kült filmlerden olan Dövüş Kulübü (Fight Club), Çin’den büyük sansür yedi. Filmin orijinalinin vermek istediği mesajı beğenmeyen ve filmin sonunu tamamen değiştirerek izleyiciye veren Çinli yayıncılar, halkın tepkisine maruz kaldı.  

KÜLTÜR-SANAT 26.01.2022, 08:55 27.01.2022, 09:30
Çin, 23 senelik Dövüş Kulübü filmine farklı son yazdı  

Chuck Palahniuk imzasıyla kaleme alınan Dövüş Kulübü isimli roman, 1999 senesinde Davis Fincher tarafından ekranlara taşınmıştı. Kült yapımlar arasında olan ve şimdiye değin milyonlarca insanın izlediği film, 23 senedir tüm dünyada aynı şekilde gösterilirken Çin, film için farklı bir son yazdı. 



Filmin vermek istediği mesajı beğenmediler 

Başrollerinde Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter’ın yer aldığı film, Çin’deki bir video yayın organında yayınlandı. Bu yayına sevinen ve filmi izlemek isteyen Çinli vatandaşlar ise hiç ummadıkları bir sonla karşılaştı. Kapitalizm ve anarşizm karşıtı mesajlar veren filmin son sahnelerinin tamamen değiştirildiği görüldü.  



Filmin orijinalinde Edward Norton tarafından canlandırılan Anlatıcı (The Narrator) karakteri, Brad Pitt’in hayat verdiği ve aslında Anlatıcı’nın hayali egosu olan Tyler Durden’ı öldürüyor. Modern medeniyeti temsil eden binaya patlayıcı yerleştiren Anlatıcı, binanın yerle bir oluşunu izliyor. Çin’de gösterilen filmde ise Anlatıcı karakteri, egosu olan Durden’ı öldürüyor ancak sonrasında filmde siyah bir ekran beliriyor. Ekranda, “Tyler, polisin planını farkına varmakta gecikmedi ve suçluları tutukladı. Bombaların patlaması başarıyla engellendi. Görülen mahkemenin ardından Tyler, akıl hastanesine gönderildi ve buradaki psikolojik tedavisi başladı. 2012’de ise hastaneden taburcu oldu.” ifadeleri yer alıyor. 



Filmin hayranları Çinli yayıncılara isyan etti 

Çinli video platformu üzerinden filmi izleyen halktan orijinal filmin sonunu bilenler bu duruma isyan etti. Söz konusu eklenti ve kesmelerin hükümet tarafından mı video platformu tarafından mı yoksa Hollywood tarafından mı yapıldığı bilinmiyor. Öte yandan Hollywood’un Çinli izleyicilerini kaybetmemek için bazı filmlerine sansür uygulayarak ülkede vizyona soktuğu biliniyor. Örneğin 2019 senesinde yayınlanan ve Freddie Mercury’nin hayatını anlatan Bohemian Rhapsody filminde sanatçının cinsel hayatı hakkındaki pek çok sahne kesilmiş ve Çin’de o şekilde gösterime sokulmuştu. 

Yorumlar (0)