'Cehennem Kapısı' ziyarete açıldı

Mitolojide 'ölüler ülkesine giriş kapısı' olarak nitelendirilen ve yaklaşık olarak 1500 sene evvel yaşanan depremde yerle bir olan Hierapolis Antik Kenti'ndeki Plütonyum (Cehennem Kapısı), kazı faaliyetlerinin ardından ziyaretçilerini misafir etmeye başladı.

KÜLTÜR-SANAT 21.06.2022, 23:26 22.06.2022, 13:25
'Cehennem Kapısı' ziyarete açıldı

Milattan evvel 2'inci yüzyılda Bergama Kralı II. Eumenes tarafından inşa edilen ve 'mukaddes kent' manasına gelen 2 bin 200 senelik Hierapolis Antik Kenti, günümüze ulaşan etkileyici heykelleri ve yapılarıyla Anadolu coğrafyasının tarihi zenginliğini yansıtıyor.

Dokuz sene evvel tespit edildi

Antik kentte 2013 yılında tespit edilen Plütonyum da mitolojide geçen bir yapı olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Prof. Dr. Francesco D'Andria başkanlık ettiği kazı ekibinin Pamukkale'deki travertenlere beyaz rengi veren termal suyun kaynaklarından birini ortaya çıkarması ve bahse konu kaynak üzerindeki söz konusu yapının da mitolojide 'Cehennem Kapısı' olarak tanınan Plütonyum olduğunu tespit etmesinin ardından bölgedeki faaliyetlere hız verildi.

Çalışmalar gaz maskeleriyle sürdürüldü

Fay hattının içinden kaynayan sıcak suyla beraber salınan ve mağara tabanında toplanan karbondioksit sebebiyle yanına yaklaşan küçük hayvanları telef ettiği için mitolojide 'ölüler ülkesine giriş kapısı' olarak da nitelendirilen bölgede görev yapan kazı ekibi, zehirlenme olasılığına karşı gaz maskeleriyle faaliyet yürüttü.

Prof. Dr. Grazia Semeraro'nun başkanlık ettiği ekibin tamamladığı faaliyetle 'Cehennem Kapısı'nın büyük kısmı ayağa kaldırıldı.

İlk günde yoğun ilgi

Antik tiyatro ve havuzun ortasında bulunan Plütonyum'a bölgede bulunan ve müzede sergilenen bazı heykelin replikaları da konumlandırıldı.

Roma ve Yunan mitolojilerinde geçen 'üç başlı bekçi köpeği' Kerberus heykellerinin konulduğu 'Cehennem Kapısı', ziyarete açıldığı ilk günde yabancı ve yerli turistlerden yoğun ilgi gördü.

Karbondioksit çıkışının sürmesi sebebiyle suyun kaynadığı kısma geçişe müsaade edilmeyen bölgede yalnızca seyir platformu üzerinden takip etme olanağı sunuluyor.











Yorumlar (0)