Casusluk rengi ‘Edirne Kırmızısı’ na logo verildi!

Edirne’de casus yollarla Osmanlı zamanında üretilen ‘Edirne Kırmızısı’ rengi, kurumsal kimliğine kavuşuyor. Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen logo yarışmasında seçilen logo, görücüye çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 30.12.2020, 16:11 31.12.2020, 17:08
Casusluk rengi ‘Edirne Kırmızısı’ na logo verildi!

Osmanlı döneminde üretilen ve formülü ise casus yollarla Avusturya’ya götürülen “Edirne Kırmızısı” efsanesi, tescilli bir hale getiriliyor. Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen “Edirne Kırmızısı Logo Yarışması”, bunun için öncül bir çalışma oldu. Yarışmaya yaklaşık 400 kişi, 703 logo çalışmasıyla başvurdu. 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversite olarak Edirne'nin kültürel değerlerine sahip çıkmak için çalışmalar yürüttüklerine değindi. İlk olarak ‘Edirne Kırmızısı’ için çalışma yürüttüklerini ve logo yarışması düzenlediklerini belirten Tabakoğlu, ülke genelinde bu konunun da ilgiyle karşılandığını belirtti. 

Yarışma sonucunda çalışmalarda özgünlük, temaya bağlılık, genel sunum, renk uyumu, estetik değer ve kompozisyona bakıldı. Logoların tasarımı parametreleri de esas alınarak, Özkan Keçili'nin sunduğu eser, logo seçildi. 

Casus yöntemlerle Edirne Kırmızısı, Avrupa’ya kaçırıldı

Üniversitede ayrıca, Edirne kırmızısı için çalıştaylar ve sempozyumlar da düzenlendi. İngilizce dilinde yazılan kitap "Muhteşem Edirne Kırmızısı - Dünyanın Kaderini Değiştiren Renk" ABD'den Trakya Üniversitesi Kütüphanesi'ne konuldu. Ayrıca üniversite, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Edirne Valiliği ve Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte rengin elde edilebildiği bir bitkiyi de toprakla buluşturdu.



Edirne kırmızısının tarihi ise Osmanlı’ya dayanıyor. Tekstil sanayisinde önemli bir yeri olan renk, kök boya 15. yüzyılda üretildi. Casusluk yöntemleriyle elde edilen renk, Edirne'den Avrupa'ya taşındı. Renk, Fransa’da 1740'lı yıllarda "Rouge d'Adrinople" adıyla yer buldu. 
 

Yorumlar (0)