Büyük Taarruz alanında bulundu: 100 yıllık

Büyük Taarruz'un üzerinden 100 sene geçmesine karşın savaşın yaşandığı bölgelerde bozguna uğratılan Yunan askerlerine ait olan mermi ve miğferlere rastlanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 27.08.2022, 18:20
Büyük Taarruz alanında bulundu: 100 yıllık

Milli Mücadele senelerine dair uzun senelerdir bölgede faaliyetler yürüten Afyonkarahisarlı araştırmacı ve yazar Hasan Özpunar, elde ettiği belgelerle Büyük Taarruz'a ilişkin kitaplar kaleme alıyor.

Afyonkarahisar'da alan kılavuzu olarak da çalışan Özpunar, seneler evvel kentte savaşın yaşandığı bölgelerde gezerken kısa süre evvel Yunan askerlerine ait miğfer ve mermi buldu.

"Bazı parçaları dağılmış olsa da günümüze dek gelebilmiş"

Büyük Taarruz'un başladığı bölgeyi sıklıkla gezen Özpunar, basın mensuplarına, Türk askerinin işgal altında bulunan Afyonkarahisar'da Yunanlara karşı Çiğiltepe, Tınaztepe, Kalecik Sivrisi, Belentepe, Beytepe ve Kocatepe hatlarında çok büyük mücadeleler ortaya koyduğunu ifade etti.

Bölgedeki araştırmaları esnasında Yunanlara ait çeşitli eşyalara halen daha denk gelmenin mümkün olduğunu kaydeden Özpunar, şu sözleri sarf etti:

"Kentin çeşitli noktalarında patlamamış ve patlamış çok sayıda mermi var. Mermilere ek olarak Yunanlara ait miğfer de buluyoruz. 100 sene boyunca yağmur ve kar gördüğü için deforme olmuş. Bazı parçaları dağılmış olsa da günümüze dek gelebilmiş. 

"Çok şiddetli çatışmalar yaşandığını ortaya koyuyor"

Miğferlerin Yunanlara ait olduğunu ise dönemin arşiv fotoğraflarına bakarak anlıyoruz. Miğferin ön bölümünde kraliyet arması ve çift başlı kartal bulunuyor. 

Milli Mücadele dönemi yönünden miğferin bugüne dek gelebileceğin ender eserlerden biri olduğu söylenebilir. 

Çok sayıda mermi bulunuyor. Bu da 100 sene evvel kentte çok şiddetli çatışmalar yaşandığını ortaya koyuyor. 

Bundan 50-60 sene evvel de bölgede çok sayıda kasatura, postal ve çeşitli eşyalar bulunduğu biliniyor. 

Dumlupınar'a kadar olan bölgede Yunan askerlerine ait eşyaları bulabilmek mümkün. 

"Müzede sergilenmeleri gerekiyor"

Bulunan tüm bu eşyaların muhafaza edilmesi gerekiyor. Bulduklarımızı şimdilik vitrinde saklıyoruz. Kentimizde açılacak bir müzede sergilenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu hususta elimizden geldiğince destek vermeye hazırız."







Yorumlar (0)