Büyük İskender döneminden kalma 2 bin yıllık surlar gün yüzüne çıkartıldı

Bodrum’da tarihi yaklaşık 2 bin 400 yıl önceye uzanan ve Büyük İskender’in fetihten sonra yıktığı Halikarnasoss surlarının duvarları, gün yüzüne çıkarıldı. Surların uzunluğu ise, yaklaşık 7,5 kilometreye dayanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 15.03.2021, 16:32 16.03.2021, 10:28
Büyük İskender döneminden kalma 2 bin yıllık surlar gün yüzüne çıkartıldı

Tarihi yaklaşık 2 bin 400 yıl önceye uzanan, Büyük İskender’in şehri ele geçirmesiyle beraber yıkmak için elinden geleni yaptığı Halikarnasoss surlarının duvarları gün yüzüne çıkarıldı. Bodrum Belediyesi ve Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından araştırmalarına başlanan surlar için çalışmalar ise, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından yürütüldü. Yıllar önce Karya Satrabı Mausolos tarafından inşa edilen surların, yaklaşık 7,5 kilometre uzunluğunda olduğu biliniyor. Ancak surların sadece 2,5 kilometresi ortaya çıkarılabildi.

Yaz sonunda ilk etap bitecek

Bölgedeki çalışmalar, 10 Kasım 2020 tarihinden bu yana sürüyor. Surların kazıldıkça sonu gelmezken, yaklaşık 15 yılda yapıldığı her bir bölümünde farklı taşlar kullanıldığı belirlendi. Surların gün yüzüne çıkarılması konusunda Bodrum halkı ve yetkililer oldukça heyecanlı iken, kurtarma kazısında da bugüne kadar 7 tane gözetleme kulesi belirlendi. Ayrıca sur duvarlarının üzerleri bitki örtüsüyle kapanırken, bir yandan mezarlarında yer aldığı kazı alanında ilk bölümün, yaz sonunda bitilmesi hedefleniyor.

Türkiye’de ilk kez bir kapsamlı kazı çalışması yapıyor

Makedonya Kralı Büyük İskender, Bodrumu ele geçirdiğinde surları yıkmış ve zamanla toprak altında kalmıştı. İşgal süresince sur duvarlarından bir eser kalmayınca, toprak altına göçmüştü. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’da ortaya çıkan bu surların özellikle antik planı da net bir şekilde göstermesi açısından önemini dile getirdi. 2 bin 500 yıllık bu büyük eserin gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Aras, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Müze Müdürlüğünün de destek verdiğini belirtti. Kurtarma kazılarının ardından ikinci bölüm için hedeflenen durum ise, Myndos kapısına kadar inilmesi düşünülüyor. Yaz sezonunun bitmesiyle beraber 7,5 kilometrelik surun ortaya çıkarılması planı yapılacak. Ara verilmeden devam edecek olan sur kurtarma çalışması için, Türkiye’de ilk kez bir belediyenin kapsamlı ve büyük bir kazıyı ortaya koyduğu belirtildi.

Yorumlar (0)