Büyük Göztepe Tümülüsü, Frig dönemine ışık tutacak!

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde korunan kentler arasında yer alan Safranbolu’da Büyük Göztepe Tümülüsü dikkat çekiyor. Restore çalışmalarının sürdüğü bölgede, Frig döneminin izleri sürülecek.

KÜLTÜR-SANAT 10.01.2021, 11:03 10.01.2021, 17:18
Büyük Göztepe Tümülüsü, Frig dönemine ışık tutacak!

Bünyesinde Osmanlı Dönemi’ne ail esler barındırması ve doğal güzellikleri nedeniyle, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan ve listenin "en iyi korunan 20 kent" kapsamında yerini alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, tarihi bir noktasıyla daha dikkatleri çekti! İlçede bulunan ve restore çalışmalarının devam ettiği Büyük Göztepe Tümülüsü, Friglilerin dönemine bir tarih yolculuğu yapılacak.

Frig dönemi, tümülüste anmasyonlarla anlatılacak

“Korumanın Başkenti” Safranbolu, bünyesinde Türkiye'deki yaklaşık 50 bin korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının 1125'ini bulunduruyor. Konakları, hanları, camileri ve hamamları ile tarih havası solunan Safranbolu’da, Büyük Göztepe Tümülüsü de 2011’de yapılan kazırlarla keşfedildi. Restore çalışmaları süren büyülü tarih mekanının, turizme açılması planlanıyor. Bölgedeki kazılarda ayrıca mezarlar, iskeletler, ölen kişilerin hediye edilen çeşitli eşyalar bulundu.



Bölgede bulunan mezar ve bulgular, turizme açılacak olan tümülüste ziyaret edilebilecek. Bölgede Frig döneminin yaşantısını, etnografyasını, kültürünü ve mutfağını yansıtacak olan görsel ve animasyonlar da yapılacak.



Büyük Göztepe Tümülüsü’ne gelecek olan ziyaretçiler, Frig döneminin tarih kokan buram buram havasını soluyabilecekler. Tümülüsün, Safranbolu kent turizmin için de ayrıca katkı sağlayacak bir proje olarak görülüyor. Tümülüs, bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciğe verilen ad olarak geçiyor. 

Yorumlar (0)