Büyük düşünür Epiktetos’un “Düşünceler ve Konuşmalar” kitabı, yeniden basıldı!

Köle olarak geldiği bu dünyadan, düşünceleriyle sıyrılıp kurtulan büyük düşünür Epiktetos’un unutulmaz eseri “Düşünceler ve Konuşmalar”, İnkılap Kitabevi’nin yeni baskısıyla raflarda!

KÜLTÜR-SANAT 21.01.2021, 12:59 22.01.2021, 09:40
Büyük düşünür Epiktetos’un “Düşünceler ve Konuşmalar” kitabı, yeniden basıldı!

M. S. 50 – 60 yılları arasında dünyaya köle bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen büyük düşünce adamı Epiktetos’un hikayesi, yıllar boyunca ilham alınacak bir şekilde bilinir. Sınırlarını ise düşünceleriyle aşıp, bilgeliğe erişen Epiktetos, iki bin yıl öncesinden insanlığa, düşünüşleriyle sesleniyor. Büyük düşünce adamının unutulmaz eseri “Düşünceler ve Konuşmalar”, yeni baskısıyla İnkılap Kitabevi sayesinde yeni okuyucusuyla buluşuyor!

Epiktetos, eseriyle özgür insanı arıyor

Epiktetos, Tanrı’nın kutsal ışığında akıl, mantık ve vicdanının sesini dinleyen özgür insanı “Düşünceler ve Konuşmalar “ eseriyle arıyor. İnsanı insan yapan şeyin, kontrol edebilme yeteneğinde olduğunu anlatan Epiktetos, Nikopolis’te ünlü bir felsefe okulu kurmuş ve yaşamı boyunca ahlak, irade, özgürlük gibi konular üzerine yoğunlaşmıştır. Epikteos, hayattaki mutluluğun sırrını ise şu motto ile açıklamakta: “Hayatta olup biten şeylerin, dilediğin gibi olmasını isteme; nasıl olacaksa, öyle olmalarını iste. Böylece her daim mutlu olursun.”

Köle olarak doğan ve köleliğe karşı çıkmasıyla adete bir bilge olarak yeniden doğan Epiktetos, insanların hayatta kontrol edebildiği ve ya edemediğimiz kavramlar olduğunu belirtiyor. Epiktetos, düşünceler, arzular ve korkular insanın kontrolü elinde olan şeyler olarak belirtirken; kontrolü elde olmayan şeyleri ise mal, mülk ve mevki olarak belirtiyor.

İnsanı insan yapan şeylerin kontrol edebilme yeteneğinde olduğunu belirten Epiktetos’un “Düşünceler ve Konuşmalar” adlı eseri, kitabevleri rafları ve dijital raflarda yen baskısıyla yerini aldı.

Yorumlar (0)