Bursa’da servet değerinde kilitler, birebir aynılarını yaptı

Bursa'da gerçekleştirilen el sanatları fuarında ürettiği kilitleri gelen kişilere sunan kilit ustası yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Bütün kilitlerin her birinin değişik çeşitleri olduğunu ve hepsinin servet değerinde olduğunu belirten kilit ustası ürünlerini vatandaşlara tanıtıyor.

KÜLTÜR-SANAT 15.05.2022, 11:52
Bursa’da servet değerinde kilitler, birebir aynılarını yaptı

Çocukluk zamanlarında, bakır ustası olan babasının atölyesinde çalıştığı esnada bir konağın kapısında bulunan kilit modelinden etkilendiğini belirten Mehmet Yuğuran, kilitlere bu şekilde merak sardığını açıkladı. Kilit yapmayı zamanla öğrenerek bu konuda kendini geliştiren Yuğuran, ürünlerinin her birinin servet değerinde olduğunu belirtti.

Bütün kilitlerin hikayeleri bulunuyor

Tarihi eskiye dayanan kilitlere meraklı olan usta binlerce senelik kilitleri birebir denk şekilde üretiyor. Türkiye üzerinde bu tipte kilit üreten sayılı kişilerden birisi olan Yuğuran, el emeği olarak yaptığı yüzlerce çeşit tarihi kilidin hikayelerini de biliyor. Kilitleri görmek isteyenlere ise hikayeleri tek tek anlatıyor.

“40 senedir bu işi yapıyorum”

Kilit üretimini 40 sene kadar bir süredir yaptığına vurgu yapan Mehmet Yuğuran, "Şu anda ben Osmanlı’dan bu zamana kadar ulaşan kilitleri yeniden yaşama kavuşturuyorum. Asırlık kilitlerin birebir benzerini üretiyorum. Kilit ustası olarak Türkiye'de artık sayılı kişi kaldı. Osmanlı kilit ustalığı son zamanlarını yaşayan bir alan olmaya başladı. Şu anda yüzlerce farklı tipte kilitlerimiz bulunuyor. Talep edilen her kilidin benzerini çıkarabilirim. Üretmiş olduğum bu kilitleri asırlık evlerini yeni baştan yaratmak istenler tercih ediyor. Bu zamana gelene kadar bin lira ile 40 bin lira miktarlarında değişiklik gösteren fiyatlarda asırlık kilitler ürettim. Sadece ev restorasyonu için değil, koleksiyon toplamak isteyenlerde bu kilitlere ilgi gösteriyor" şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)