Bursa’da, Roma dönemine ait figürlerin olduğu dev kayalar bulundu!

Bursa’nın İznik ilçesinde, dev kayalar ortaya çıktı. Kayaların üzerinde bulunan yaklaşık 17 figür, kayaların erken Roma döneminden kalma olduğunu ortaya çıkardı. Figürlerin ise ölen papazlara ait olduğu düşünülüyor.

KÜLTÜR-SANAT 11.04.2021, 14:45 11.04.2021, 17:59
Bursa’da, Roma dönemine ait figürlerin olduğu dev kayalar bulundu!

Her bir bölgesinden tarih fışkıran ve dört tane medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bursa’nın İznik ilçesinde, dev kayalar ortaya çıktı. Kayaların üzerinde bulunan figürler ise, herkesi şaşkına çevirdi. Derbent Mahallesi’ne bağlı gölgedeki kayaların üzerinde, figürler tespit edildi. Erken Roma dönemine ait olduğu düşünülen figürlerin, toplamda 17 tane olduğu sayıldı.



Figürlerin kayalara nasıl işlendiği ise merak konusu

Figürlerin ne anlama geldiği konusunda ise büyük bir gizem ortada dolaşırken, zamanın şartlarına göre bu figürlerin kayalara nasıl işlendiği merak konusu haline geldi. Araştırmalara göre tarihçiler, figürlerin O dönem İznik Konsülü'nün aldığı karardan dolayı aforoz ve idam edilmiş olan din adamlarına ait olduğunu düşündüklerini beyan etti. Medeniyetler beşiği olarak tanımlanan İznik’e bağlı olan bölgede bulan figürlü kayalar, orman içerisindeki 10 kilometrelik yürüyüş yolunun sonunda ortaya çıktılar.



Figürlerin papazlara ait olduğu düşünülüyor

Milattan sonra 325 yıllarında bölgedeki bazı papazların aforoz edildiğini hatırlatan İznikli yerel tarihçi Yalçın Öztürk, öldürülen 50 papazın olduğunu belirtti.



Papazların sevenlerinin ise onların anılarını yaşatmak adına bu figürlerinin kayalara işlendiğini düşündüğünü söyleyen Öztürk, rölyeflerin yapıldığını belirtti. Öztürk ayrıca, 50 papazın mezarlarının da bölgedeki bir çukurda olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)