Bursa’da 158 yıllık tarih, pul serüveni sergisinde canlandı!

Bursa’da Osmangazi Belediyesi, kentin fethinin 695.yıl dönümü kapsamında kutlamalar yapıyor. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında belediye, PTT iş birliğiyle ‘Osmanlı’dan Günümüze Pulların Serüveni’ adında bir sergi açtı.

KÜLTÜR-SANAT 14.04.2021, 17:39 15.04.2021, 11:00
Bursa’da 158 yıllık tarih, pul serüveni sergisinde canlandı!

Yaklaşık 17 yıldır geleneksel ir hale gelen ve Bursa’nın Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’ , salgın nedeniyle bu yıl biraz daha farklı bir biçimde kutlanacak. Bursa kentinin fethinin 695. yıldönümünden kaynaklı düzenlenen şenlikler, bir sergiyle başladı.



1863 yılından günümüze uzanan ve bugüne kadar basılmış yaklaşık 4 bin pulun yer aldığı ‘Osmanlı’dan Günümüze Pulların Serüveni’ adlı sergi açıldı. PTT’nin de iş birliği yaptığı törenle açılan sergi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gezilebiliyor.20 Mayıs’a kadar açık olacak olan sergi, posta ve tanıtım amacıyla basılmış pullardan oluşuyor. 



2 sergi ve 3 sempozyum daha yapılacak

Salgın nedeniyle düzenin değiştiğini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, şenlikleri Çelebi Mehmed Han’ın vefatının 600. yıl dönümü anısına gerçekleşen ‘Çelebi Mehmed Dönemi Eserleri’ sergisi ile başlattıklarını söyledi. Bu kapsamda üç sempozyum ve iki serginin düzenleneceğini belirten Dündar, gelecek etkinliklerin içeriğinden bahsetti.



Etkinliklerin Nisan ayını aşarak zamana yayılacağını belirten Dündar, 22 Mayıs’ta ‘Osmanlı Sultanları Sempozyumu’ nun yapılacağını belirtti. Dündar diğer sempozyumların ise  “Uluslararası Orhon Yazıtları ve Türk- Moğol İlişkileri Sempozyumu” ve “9. Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu” olacağını belirtti. 



Pulun geçmişine doğru yolculuk yapıldı

Osmanlı’dan Günümüze Pulların Serüveni sergisine destek veren PTT adına PTT Bursa Başmüdür Vekili Hüseyin Salman, arşivlerinde bulunan bütün pullar ile beraber sergiye destek verdiklerini belirtti. Osmanlı Devleti’nde ilk pulun 13 Ocak 1863 tarihinde basıldığını belirten Salman, tarihte ilk Türk pullarının ise ‘Tuğralı Pullar’ adıyla anıldığını söyledi. Pul tarihinin 158 yıl önceye dayandığını belirten Salman, çalışmada emeği geçenleri tebrik etti. Ayrıca Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, PTT Bursa Başmüdür Vekili Hüseyin Salman’a destekleri için bir teşekkür plaketi sundu.

Yorumlar (0)