Bursa'da çoban buldu: Tarihe ışık tutacak yemek

100'ü aşkın mağara ve 15 milyon sene önceki fosil yataklara ev sahipliği yapan Bursa’ya bağlı Mustafakemalpaşa ilçesinde toprak kayması neticesinde ortaya çıkan bir mağarada heyecan verici bir keşfe rastlandı . Daha evvel literatüre 'paşa fil' olarak geçen dünyanın en büyük fil fosilinin yer aldığı ilçede son tarihi bulgular, özellikle mutfak kültürü ve beslenme alışkanlıklarının tekrar gözden geçirilmesine sebep olacak.

KÜLTÜR-SANAT 22.07.2021, 23:12 24.07.2021, 20:12
Bursa'da çoban buldu: Tarihe ışık tutacak yemek

Mermer yataklarında bulunan kalsiyum karbonat sebebi ile milyonlarca yıl evvelki fosillerin bozulmadan günümüze dek geldiği Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde toprak kayması neticesinde ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağara, özellikle mutfak kültürü ve beslenme ile ilgili bilinen tüm gerçeklerin tekrar yazılmasına sebep olacak türden. 



M.Ö 7 bin sene evvelki yiyecek bulundu

Gerçekleştirilen ilk incelemelerde uzun senelerdir ışık görmemesine karşın net bir şekilde belli olan mağara çizimlerinde inek ya da manda benzeri bir hayvanın avlandığı ve evcilleştirilmeye çalışıldığı aktarılıyor. 

Mağara içinde yer alan ve kalsiyum karbonat sebebi ile yapısı bozulmadan günümüze dek gelen çanak, çömlek ile karıştırma, kaşık ve keskin mutfak malzemelerinin yanı sıra hemen yerde reçine ve kalsiyum karbonat kaplandığı için yalnızca dışı değişikliğe uğramış milattan önce 7 bin sene evvel yapılmış olan bir yiyecek de bulundu. 

"İlk incelemeler bile heyecanlanmak için yeterli"

Söz konusu bölgenin koruma altına alınarak incelemelerin başladığı için önümüzdeki günlerde detaylı bir bilgi sunulacağını açıklayan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, gerçekleştirilen ilk incelemelerin kendilerini çok fazla heyecanlandırmaya yeterli olduğunu dile getirdi.

Bahse konu yiyeceğin yabani buğday, süt ve bitki köküne benzer bir madde ile yapıldığının kesinlik kazandığı, çizimlerde de evcilleştirilen ve sağılmaya çalışılan sığır formlarının ve bazı tariflerin bulunduğu öğrenildi.



Yorumlar (1)
Cuma 3 yıl önce
Güzel