Bulgaristan iade etti: 2 bin 940 sikke İstanbul’da

Türkiye plakası bulunan ve Bulgaristan’a giriş yapmak isteyen bir TIR içerisinde 2018 yılında ele geçirilen ve dün Bulgaristan tarafından Türkiye'ye verilen sikkeler, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne gönderildi.

KÜLTÜR-SANAT 11.01.2023, 15:22 12.01.2023, 15:54
Bulgaristan iade etti: 2 bin 940 sikke İstanbul’da

12 Haziran 2018'de Bulgaristan’a giriş yaparken yakalanan Türkiye plakalı TIR’da ele geçirilen tarihi eserler Türkiye’ye iade edildi. Söz konusu tarihi eserlerin incelenmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Edirne Müze Müdürlüğü ekipleri görevlendirildi.

Askerlerin ücret ödemesinde kullanılıyordu

23-25 Ekim 2018 tarihlerinde uzmanlar tarafından Haskovo'da gerçekleştirilen incelemelerin ardından, yasa dışı yollarla ülkeden çıkarılmak istenen 2 bin 940 sikkenin büyük bir kısmının, Pontus Kralı VI. Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) zamanında, Anadolu'nun antik Paphlagonia ve Pontus kesimlerindeki yerleşim yerlerinin darphanelerince basıldığı belirtildi.

Bronz özellikte olan sikkelerin, dönemin askerlerin yapılan ödemeler sırasında kullanıldığı belirlendi.

Yetkililer çalışmalara başladı, sikkeler alındı

Türkiye'de gerçekleştirilen kaçak kazılar sırasında tarihi eserlerin alındığı ve yasa dışı şekillerde yurt dışına götürüldüğü tespit edildi. Oluşturulan bilimsel veriler ve raporlar eşliğinde, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği ve Burgaz Başkonsolosluğu bir araya gelerek Bulgaristan'daki yetkililere durumu iletti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesince gerçekleştirilen çalışmaların sonrasında, tarihi eserlerin Türkiye’ye ait olduğu ispat edildi ve sikkeler adına iade işlemleri başlatıldı.

Burgaz Başkonsolosluğu tarafından yapılan planlamaların ardından tarihi eserler, Bulgaristan Burgaz Bölge Gümrük Müdürlüğünde gerçekleştirilen törenle alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teslim alınan sikkeler, yapılan incelemelerin sonrasında sergilenmek üzere İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne götürüldü.

Yorumlar (0)