Bulak Mağarası'nda 176 yıllık gizemli not

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Safranbolu’da bulunan, ülkemizin dördüncü büyük mağarası olan Bulak'ın 2 bin 150. metresinde gizemli bir nota ulaşıldı. 1845 yılında Arap harfleri ile yazılan notta, “İkiniz orada mısınız? Burada sizi arıyoruz.” yazdığı belirtildi.

KÜLTÜR-SANAT 09.10.2021, 19:26
Bulak Mağarası'nda 176 yıllık gizemli not

Dört kişiden oluşan doğa araştırmacıları ekibi, ilçede bulunan, ülkemizin dördüncü büyük mağarası olan Bulak'ta araştırma ve inceleme gerçekleştirdi. Araştırmacılar, mağarada inceleme bulundukları esnada, mağaranın 2150. metresinde duvarda Arap harfleri ile yazılmış bir not gördü. Hattat yardımıyla Türkçeye çevrilen 1845 tarihli notta, “İkiniz orada mısınız? Burada sizi arıyoruz. İzzet-Feyzi.” yazdığı belirtildi.

“Şok yaşadım"

Bulak Mağarası'nda esrarengiz bir nota ulaşan Cemil Belder, “2150. metrede Osmanlıca yazı bulduk. İlk bakışta ne olduğunu fark edemedim, ardından fotoğrafladım. Notu hattat yardımıyla Türkçeye çevirdik. Söz konusu notta, 'İkiniz orada mısınız? Burada sizi arıyoruz. İzzet-Feyzi.' yazıyormuş. Bu tercüme karşısında kısa süreli bir şok yaşadım. Açıkçası yalnızca ad ve sene tercümesi beklerken bir mesaj içeren yazı ile karşılaştım ve bunu hiç beklemiyordum. Zaten bu duvarlarda eski yazılar görmek dahi bir hayli şaşırtıcı. Çünkü bu noktaya kadar bizler, bu modern çağda yüksek pil kapasitesine sahip fenerlerle zorlukla ulaşabiliyoruz. O tarihte buralara kadar nasıl ulaşabildiklerini anlamak mümkün değil.” şeklinde konuştu.







Yorumlar (0)