Bu tabloya bakmak stresi azaltıyor, ruh sağlığını iyileştiriyor

Avusturya'da gerçekleştirilen bir araştırmada, Fransız ressam Claude Monet'in "Nilüferler" tablosunu çevrim içi şekilde 2 dakika süresince bakmanın insanların ruh sağlığına iyi geldiği ortaya çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 28.05.2023, 18:22 28.05.2023, 23:27
Bu tabloya bakmak stresi azaltıyor, ruh sağlığını iyileştiriyor

Viyana Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, İngiltere'de bulunan ünlü ressam Monet'in "Nilüferler" adlı tablosunun çevrim içi ortamda görülmesinin insanların ruh halini olumlu yönde etkilediği ortaya çıktı. Araştırmada, 240 kişilik bir gruba tablo akıllı telefonlar, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla gösterildi.

Araştırma ortaya koydu

Katılımcılar, tablonun gösterilmeden önce ve sonrasında ruh halleri hakkında anket doldurdu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, tabloyu sadece 2 dakika boyunca çevrim içi ortamda gören kişilerin ruh hallerinde iyileşme olduğu gözlemlendi.

Bu çalışma, görsel sanatların insanların zihinsel ve duygusal sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Monet'in "Nilüferler" tablosunun estetik ve doğal öğeleri, katılımcıların ruh hallerini pozitif yönde etkileyerek stresi azaltmada etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, sanatın terapötik değerlerinin daha da anlaşılması için bu tür çalışmaların önemli olduğunu belirtiyor. Sanatın insanların zihinsel ve duygusal iyi oluşunu destekleyebileceği ve çevrim içi ortamın da bu deneyimleri erişilebilir hale getirebileceği vurgulanıyor.

Yorumlar (0)