Bodrum’da gün yüzüne çıkarılan Halikarnassos Surları, turizmle nefes alacak!

Bodrum’da yürütülen, Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi denetimde süren ve yaklaşık 7,5 kilometrelik tarihi buluntu "Halikarnassos Surları" gün yüzüne çıkarılıyor. Bölgedeki kurtarma kazısı ve temizlik çalışmaları da sürerken surların, turizme kazandırılması planlanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 18.01.2021, 13:06 19.01.2021, 10:46
Bodrum’da gün yüzüne çıkarılan Halikarnassos Surları, turizmle nefes alacak!

Muğla’nın turizm beldesi Bodrum’da, yaklaşık 7,5 kilometrelik tarihi buluntu "Halikarnassos Surları" gün yüzüne çıkarıldı. Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi’nin denetiminde süren kurtarma kazısı çalışmaları, Bodrum Belediyesi ve Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMİA) Vakfının ortak çalışmasıyla yürütülüyor. Kazı çalışmalarında ayrıca çok sayıda işçi ve arkeolog görev alıyor.

Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi denetimdeki Halikarnassos Batı Sur Duvarları Kurtarma Kazısı ve Temizlik Çalışmaları Projesi, "Halikarnassos Surları" nın gün yüzüne çıkarılmasıyla bölgedeki temizlik çalışmaları da ara vermeden devam ediyor. Projenin danışmanlığını ise, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler üstleniyor.

Bir sonraki çalışma, Bodrum otogarı ve sanayisi bölgesinde olacak

Diler, Halikarnassos Surları’nın çok özel bir savunmanın parçası olarak yapıldığını ve büyük kısmının bugüne kadar koruma altında olduğunu belirtiyor.  Bodrum’daki modern yerleşme nedeniyle surun altta kaldığı için kalıntılarının büyük bir kısmının tahrip olduğunu, ancak surların bir kısmının hala ayakta kaldığını da belirten Diler, b,ir sonraki projenin ise Bodrum otogarı ve sanayisi taşındığı zaman bölgedeki kazı çalışmalarını hedeflediklerini belirtti.

Kültürel mirasa karşı bir farkındalık amaçları olduğunu belirten Diler, bölgede çevre düzenlemesi, alan sunumu ve konservasyon çalışmaları da yapılacağını belirtti. AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal ise, Bodrum'un tarihi kültürel ve arkeolojik değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.

Yorumlar (0)