Birçok diziye ev sahipliği yaptı! Mardin’in tarihi mahallesi turizme kazandırılacak

Mardin’de yer alan Dereiçi Mahallesi Türk TV tarihinde çok konuşulan yapımların doğal bir film platosu konumundaydı. Bölge şimdi turizme kazandırılmaya hazırlanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 07.06.2021, 08:54 08.06.2021, 15:44
Birçok diziye ev sahipliği yaptı! Mardin’in tarihi mahallesi turizme kazandırılacak

Mardin Savur ilçesine 9 km uzaklıkta olan kırsal mahalle, kiliseleri, yöreye özel mimari dokusu, camisi ve 3 manastırıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Dereiçi’nin bu özellikleriyle daha çok tanınması ve turistin ağırlanması için İlçe Belediyesi ve Savur Kaymakamlığı’nca GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı ve diğer kurumların da desteğiyle çalışmalar başlatıldı.

Mahallede 15 ev bulunuyor

Belediye Başkan Vekili ve ilçe kaymakamı Muhammed Kaya, kırsal mahallede şu anda 15 evin olduğunu söyledi.

Öncesinde Süryanilerin yoğun bir biçimde yaşamış olduğu mahallenin kültürel mirasıyla mühim bir konumda bulunduğunu söyleyen Kaya, köyün pek çok film ve diziye de ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Bölgenin turizme kazandırılması, doğal yapısının korunmasına ilişkin gerekli organizasyonların yapıldığını söyleyen Kaya, fizibilite çalışmalarının da bitirildiği bilgisini paylaştı.

"Kafe restoran ve konaklama yerleri oluşturulacak"

Kaya, mahallede yer alan binaların cephe giydirmeleri ve restorasyon çalışmalarının da gerçekleştirileceğini söyleyerek, kafe, restoran ve konaklama alanları oluşturulacağını söyledi.

Kaya, “İnşallah en kısa zamanda bunları bitireceğiz. Burasını özel kılan bir nokta da 3 Hristiyan mezhebine ait kilisenin yer alması. Bu dünyada belki de tektir. Katolik, Protestan ve Ortodoks mezhepler yan yana bulunuyor.” şeklinde konuştu.

"Yerli ve yabancı turistleri çekecek"

Projenin amacının hem yerli hem de yabancı turistlerin bu güzel ortamı görmesini sağlamak ve ilçeye de katkı sunmak olduğunu söyleyen Kaya, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından mahallenin yakınından geçen Savur-Midyat kara yolunun da genişletilmesi amacıyla çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaştı.

Pek çok film ve diziye ev sahipliği yapan mahallenin yeni prodüksiyonlar için de açık olacağını kaydeden Kaya, mahallede bulunan evlerin genel olarak aslını hala koruduğu söyledi.

“Salgın tedbirleri alındı”

Mahallede tahribat oluşan kimi binaların ev sahipleriyle beraber binaların onarılmasının düşünüldüğünü ifade eden Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Orijinaline uygun olarak burayı ayağa kaldıracağız, tahrip olmadan canlandırıp geleceğe aktaracağız. Buradaki güzel kültürel varlığımızın yok olması niyetinde değiliz. Burası kesinlikle güvenli bir alan. Terörün olmadığı ve vatandaşlarımızın rahatça gezebildiği bir yer. Salgında gerekli tedbirler alındığında bir risk de kalmış olmuyor.”

Mahallede ikamet eden herkesin kavgasız gürültüsüz kendi inancını yaşadığını söyleyen Kaya, “Dışarıdan bizim hoşgörümüzü, düzenimizi bozmak istiyorlar ancak tarih boyunca buna fırsat vermedik, bundan sonra da vermeyiz.” dedi.

“Bir Bulut Olsam, Berivan ve Sıla gibi birçok dizinin mekanıydı”

Mahallenin muhtarı Sami Dal ise doğal atmosferini koruyan mahallenin turizme kazandırılması amacıyla heyecan içerisinde beklediklerini ifade etti.

Mahalle içinde Hristiyanların ve Müslümanların bir arada yaşadıklarını ve bir sıkıntılarının olmadığını söyleyen Dal, yurt içerisinden ve yurt dışından ziyaretçilerini ağırladıkları bilgisini paylaştı.

Mahallede birçok dizi filmin çekildiğinin altını çizen Dal, “Emre Kınay ve Sibel Can başrolünde bir dizi, Berivan, Sıla, Bir Bulut olsam gibi birçok dizinin doğal mekanı oldu burası. Son olarak ise Kadir İnanır’ın oynadığı ‘Kapı’ adlı filmin çekimleri gerçekleştirildi. Bununla beraber reklamlara ve belgesellere konu oldu.” dedi.

“Hollywood gibi bir yer burası”

Mahallede yaşayan Süryanilerden Ata Kanat ise normalde yurt dışında yaşadıklarını fakat senede iki defa gelerek burada kaldıklarını ifade etti.

Kanat, “Burayı çok seviyoruz. Evimizi ve bahçemizi yaptık. Birçok dizi çekildi burada. Hollywood gibi burası. Yapılacak olan çalışmaları olumlu karşılıyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)