"Bir Leydi'nin Portresi" 22 yıl sonra "duvar"da bulundu

İtalya'da bulunan bir sanat galerisinden 22 sene önce çalınan "Bir Leydi'nin Portresi" adlı tablo, galerinin dış duvarında bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 12.12.2019, 11:46
"Bir Leydi'nin Portresi" 22 yıl sonra "duvar"da bulundu

İtalya’nın kuzeyinde bulunan Piacenza şehrindeki Galleria d'arte moderna Ricci Oddi Sanat Galerisi’nde yaşanan olay, müze çalışanları ve sanatseverler için şaşkınlık vericiydi.

Müzeden tam 22 yıl 9 ay önce çalınan, Avusturyalı ressam Gustav Klimt’e ait "Bir Leydi’nin Portresi (Portrait of a Lady)" adlı tablonun tüm bu süre boyunca sanat galerisinde bulunduğu ortaya çıktı.

Neredeyse çöpe atılacaktı

Galeride görev yapan bir temizlikçinin, galerinin çevresinde temizlik yaptığı esnada, dış duvardaki kapaklı bölümü açtığı ve burada siyah bir beze sarılmış olan tabloyu bulduğu açıklandı. Yerel basın, temizlik görevlisinin tabloyu çöpe atmayı düşündüğünü, galeriden bir uzmanın tabloyu fark ettiğini ve tabloda yapılan inceleme sonucunda tablonun 22 yıl önce müzeden çalınan Gustav Klimt’in "Bir Leydi’nin Portresi" isimli tablosu olduğunun ortaya çıktığını yazdı.

Olayla ilgili polisin yürüttüğü incelemelerin sürdüğü belirtilirken, müze direktörü Massimo Ferrari tablonun üzerinde bulunan pul ve mumların "gerçek olduğunu" söyledi.

Daha önce de soruşturmalar başlatılmıştı

22 Şubat 1997’de müzenin düzenlediği bir etkinlik öncesi renovasyon çalışmaları esnasında çalınan tabloyla ilgili çeşitli soruşturmalar açılmıştı. Tablonun çalınması sonrasında galeri çalışanları sorguya alınmış, fakat somut bir bulgu elde edilememesi nedeniyle soruşturma kapanmıştı. 2016 yılında tespit edilen yeni bir DNA örneğiyle soruşturma tekrar açılmış fakat bu incelemeler sonucu da gelişme kaydedilememişti. 

Yorumlar (0)