Binlerce yıllık kadim kent Bitlis, tarihiyle gün yüzüne çıkıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Bitlis'te gerçekleştirilen 'Dere Üstü Islah Projesi' kapsamında yapılan yıkımdan sonra onlarca tarihi yapı gün yüzüne çıktı.  

KÜLTÜR-SANAT 13.05.2022, 10:06 14.05.2022, 09:50
Binlerce yıllık kadim kent Bitlis, tarihiyle gün yüzüne çıkıyor

Şehrin nefes alması ve tarihi dokunun ön plana çıkarılması adına başlatılan proje kapsamında yıkılan iş yerlerinin altında kalan köprüler, ilk günkü ihtişamıyla yeniden ortaya çıktı. Öte yandan yapıların altındaki köprüler gibi betonarme yapıların da yine arkalarında bulunan cami ve hamam gibi yüzlerce senelik eserler tam anlamıyla ortaya çıkarıldı. 

“Bitlis, yeniden cazibe merkezi olacak”

Proje bitince Bitlis'in yeniden cazibe merkezine dönüşeceğini söyleyen Bitlis Valisi Oktay Çağatay, “Bitlis’i Bitlis’e, bütün dünyaya ve Türkiye’ye hediye etmiş olacağız. Şu anda Bitlis Deresi çevresinde çok ciddi bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz senelerde dere üzerine yerleşmiş olan imara aykırı ve dere için tehlike teşkil eden binaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının talimatı ile geçtiğimiz ağustos ayında yıkmak ve boşaltmak zorunda kalmıştık. Derenin üstü temizlenmesinin ardından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen ihale ile derenin üzerinde çok güzel bir alan kuruyoruz. Müteahhit şirketimiz çalışmalarına başladı. Kendisine verilmiş olan süre bu senenin sonuna kadar. Sonuç olarak derenin, içindeki yatak düzenlemesi ve kenarındaki millet bahçesi adıyla yapılan alanı, gezme ve dinlenme alanları ile ağaçlandırmaların tamamı bu senenin sonuna kadar tamamlanacak” sözlerini kullandı. 

“14 adet tarihi köprü ortaya çıktı” 

Dere ile ilgili yaptıkları boşaltma faaliyetinin ardından çok sayıda tarihi eserin de ortaya çıktığını söyleyen Vali Çağatay, “14 adet tarihi köprü ortaya çıkarıldı. Bunların çok küçük bir bölümü gözle görünüyordu. Fakat gördüğümüzde şaşırtan bir sayıda köprü ortaya çıkmış oldu. Mevzuat gereği bunların restorasyonunu Karayolları Genel Müdürlüğümüz gerçekleştirecek. Önümüzdeki günlerde bu köprülerin ihalesi de yapılacak. 500-600’er senelik köprüler. Dere üzerinde yine aynı zamanda Behiye Camisi, Hazo Hanı, Paşa Hamamı isimli tarihi alanlarımızın restorasyon projeleri gerçekleştirilmişti. Bu yıkım faaliyetinin ardından ihaleleri yapıldı. Müteahhit şirketler şu anda girdi çalışıyorlar. Bu sene sonuna onlar yetişmeyecek fakat 2023 sonuna kadar bitecek. Sonuç olarak çok güzel tarihi bir alanı Bitlis’e, bütün dünyaya ve Türkiye’ye hediye etmiş olacağız. Birçok vatandaşımız Bitlis’i merak ediyor. Bitlis inşallah gerçekten sahip olduğu o kadim kimliğine şimdi kavuşmuş olacak” şeklinde açıklama yaptı.

Seyir terası müjdesi 

Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Bitlis Kalesi ile ilgili vatandaşlardan çok sayıda soru aldıklarını da belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu çalışmalarla birlikte Bitlis Kalesi de muazzam bir biçimde kendini gösterdi. Bitlis Kalesi, binlerce senelik tarihi olan Bitlis’imizin en güzel varlıklarındandır. Kentin ortasında, hakim bir yerde. Vatandaşlarımız ‘kaleyi ne zaman gezebileceğiz, bir seyir fırsatına kavuşacağız’ diye soruyordu. Müjdesini buradan vermiş olayım. Önümüzdeki süreçte iki tane seyir terasının kalede yapımı ve gezinti alanı ihalesini gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımız, bu senenin sonuna kadar burada gezme fırsatına kavuşacak.”

Yorumlar (0)