Binlerce yıllık gizem çözülüyor mu? Mısır piramitleri için yeni araştırma

Mısır’da bulunan piramitlerin ne şekilde inşa edildiği binlerce yılın ardından günümüzde de bir gizem olarak görülmeye devam ediyor. Daha öncesinde uzaylıların da bu yapıların ortaya çıkmasına yardımcı olduğuna dair komplo teorileri ortaya atılmıştı. Yapılan yeni çalışma sonrasında ise Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiği gün yüzüne çıkarıldı. Peki, Mısır piramitleri nasıl inşa edildi. İşte araştırmanın detayları…

KÜLTÜR-SANAT 03.09.2022, 10:38
Binlerce yıllık gizem çözülüyor mu? Mısır piramitleri için yeni araştırma

Mısır piramitlerinin gizemi geçmişten günümüze kadar gelen ve büyük tartışmalara neden olan bir yapı olarak görülüyor. Gerçekleştirilen yeni çalışma sonrasında ise Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiği sorusu aydınlığa kavuşturulacak gibi gözüküyor. Araştırma, çelik raf sistemleri, Khufu olarak tanınan Nil'in oldukça uzun bir süredir kayıp olan su kanalının, Büyük Giza Piramidi'nin yer aldığı bölgeye yakın bir alan içerisinde aktığını ve yaklaşık MÖ 600’de henüz kurumadan, piramitleri inşa etmek için 2,3 milyon taş bloğu taşımak adına kullanıldığını gün yüzüne çıkardı.

Araştırma metinlere dayandırıldı

Yeni araştırma, Giza’nın karşı bölgesinde bulunan kayalıklardan blokları farklı bir alana götürmek için Nil Nehri’nden yararlanan ve piramitleri oluşturmak adına Kızıldeniz'den yola çıkan tekneleri tasvir ettiği 4 bin seneden daha eski olan bir papirüsteki metin ile desteklendi.

Mısırlı ve Çinli meslektaşlarıyla beraber çalışma yapan Fransız araştırmacılardan meydana gelen bir grup, piramitlerin etrafını saran kaya katmanlarını inceleyerek, Khufu kanalının kurumadan önceki zaman aralığını gün yüzüne çıkardı. Su kanalının bir dönemler Giza'ya gidecek kadar büyük olduğu tespit edildi.

Nil Nehri olmasaydı piramitler olmayacaktı

Araştırma ekibi, Nil Nehri’nin bu kısmının olmasaydı, 4 bin senelik piramitlerin oluşturulmasının imkânsız bir hal alacağını dile getiriyor.

O zamanın şartlarında, eski Mısırlıların, ağırlığı yaklaşık 15 tona kadar çıkan taşları 800 kilometre mesafeye götürmenin farklı bir yolunun bulunmadığı ifade ediliyor.

3 hükümdar yönetiminde yapıldı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve Antik Dünyanın Yedi Harikası içerisinde yer alan Büyük Giza Piramidi MÖ 2550'den MÖ 2490 senelerine gelene kadar üç firavunun hükümdarlığında inşa edildi. 3 piramitten meydana gelen nekropülünde bulunan en yüksek rütbedeki Firavun Khufu tarafından, daha küçük olan iki tanesi oğlu Firavun Khafre tarafından ve ön piramitler ise Firavun Menkaure idaresi altında oluşturuldu.

Mısır piramitlerinin tam olarak ne şekilde inşa edildiği uzun bir süredir dünyanın en büyük gizemlerinden bir tanesiydi. Araştırma yapan arkeologlar artık bu sorunun cevabını vermiş oldu. Nil'in kurumuş olan bir kolundan taş blokların tekneler üzerinden yüzdürülerek bu alanlara ulaştığı ortaya koyuldu.

Araştırmalar yapıldı, kanıtlar sunuldu

Bilimsel bir dergide yayımlanan araştırma noktasında arkeologlar, Giza alanında 8 bin senelik akarsu varyasyonlarını tekrar meydana getirmek adına polenden oluşan bitki örtüsü çeşitlerini kullandı. Bunların yanı sıra grup, bataklık bitkilerinin göl etrafında, yumuşak ıslak topraklarda büyüyen yarı sucul bitkilerin civardaki kalıntıları için arama gerçekleştirdi. Alınan veriler, Khufu su kanalının bölgede Mısır piramitlerini inşa edecek kadar uzun sürelerde hayatta kaldığını gösterdi.

Kuraklık yaşandı, nehir kayboldu

Araştırma, bunların haricinde binlerce sene öncesinde bu taşları bir yerden farklı bir yere götürmek adına kullanılmış olan limanın Nil'in 7 km batı kısmında olduğunu tespit etti. Bu aralık daha öncesinde ortaya koyulan 800 km teorisinden oldukça kısa.

Çalışmada yer alan araştırmacılar, "İncelemeler sonrasında aldığımız sonuç, Giza’da bulunan su kaynaklarının kuruduğu yönünde. Güneş ışığının Doğu Afrika bölgesinde daha fazla görülmesi sebebiyle kuraklık meydana gelmiş. Araştırmalar kapsamında Nil Nehrinin en düşük seviyesini Hanedan Dönemi'nin son zamanlarında gördüğü tespit edildi. Khufu su kanalı, Menkaure, Khafre ve Khufu zamanların hayattaydı. O zaman da bulunan bu kanal inşaat malzemelerinin rahatlıkla Giza Piramit Kompleksi'ne götürülmesini sağladı.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)