Bin yıllık gelenek: Kırklareli'nde 'Koleda' kutlandı

Kırklareli'ne bağlı Babaeski ilçesindeki Büyükmandıra beldesinde 'korkutma' temalı bir Balkan geleneği olan 'Koleda' gecesi organize edildi.

KÜLTÜR-SANAT 07.01.2023, 23:40
Bin yıllık gelenek: Kırklareli'nde 'Koleda' kutlandı

Büyükmandıra Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe iştirak edenler önce yüzlerini boyadı, omuzlarına beyaz çarşaf, yüzlerine maske taktı.



Yürüyüş yaptılar

Grup, ardından yürüyüş yaparak bazı korkutucu sesler çıkardı.

Bazı kişiler iş yerlerinin ve evlerin kapılarına giderek yurttaşları korkuttu.

Kültür Park'a kadar yürüyüş yapan katılımcılar burada yakılan ateşlerin çevresinde toplandı.

Ardından belde sakinleri tarafından yapılan kabak tatlısı, tepsilerde misafirlere sunuldu. İkramların akabinde katılımcılar şarkılar eşliğinde eğlendi.



"Çocuklarımızın hayallerini genişletiyoruz"

Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, basın mensuplarına verdiği demeçte, 'Koleda'nın Balkan geleneklerinden biri olduğunu kaydederek, bu sebeple yurttaşların bir araya geldiğini dile getirdi.

Bu sene etkinliğin beşincisini organize ettiklerini aktaran Çölgeçen, "Biz bu gece mısırlarımızı kaynatıyoruz, kabaklarımızı pişiriyoruz. Bu sene çok güzel bir katılım oldu. Her yıl üzerine koyarak etkinliğimizi daha da geliştiriyoruz. Balkanlar'da dedelerimizin 1000 senedir kutladığı bir gelenek. Hikayelerle, masallarla çocuklarımızın hayallerini, zihinlerini genişletmek amacıyla yapılan bir etkinlik." şeklinde konuştu.



"Her yıl daha da korkunç olmaya çabalıyoruz"

Geceye iştirak edenlerden Sedef Yörük ise etkinlikte çok eğlendiklerini ifade etti.

Kapı kapı gezerek yurttaşları korkuttuklarını söyleyen Yörük, "Hedefimiz kötü ruhları korkutmak ve kaçırmak. Her yıl değişik makyajlar yapmaya çabalıyoruz. Böyle her yıl daha 'korkunç' olmaya gayret ediyoruz ki kötü ruhlar daha çok korksun." dedi.

Yorumlar (0)