Bergama Antik Kenti, internette erişilebilir bir hale geldi!

Tarihi 2 bin 300 yıl öncesine dayanan ve UNESCO’nun listesinde bulunan Bergama Antik Kenti, dijital platform üzerinden erişilebiliyor. Antik kentin en eski görüntüsü yani milattan önce 3.yüzyıldaki hali, internet ortamından görülecek hale getirildi

KÜLTÜR-SANAT 02.02.2021, 12:16 02.02.2021, 17:45
Bergama Antik Kenti, internette erişilebilir bir hale geldi!

2 bin 300 yıllık bir tarihe sahip olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Bergama Antik Kenti’nin eski hali, internet ortamında görülebiliyor. Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen antik kentin yıllar önceki hali, dijital ortamda görülebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda belirlenen antik kentin 2 bin 300 yıllık hali, 12,5 km’lik alanıyla haritalı bir şekilde görülebiliyor.

Harita, web üzerinden 3 dilde görülebiliyor.

Bölgede 30 yıla yakın öncesinde bulunan eserler ve tümülüsler de harita üzerinde görüntüleniyor. Haritalar Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün internet sitesinde interaktif bir şekilde izleyiciler tarafından görüntülenebilirken Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak da görülebiliyor. Bölgede bulunan "Asklepion",  "12 Odalı Yapı" "Kızıl Avlu", "Batı Hamamı", "Saray", "Kule", "Köprü", "Termal Hamam","Merak Taşı", ve "Musalla Mezarlığı" gibi ayrıntılar da haritalarda bulunabiliyor.

Yeni çalışmanın aslında bir coğrafi bilgi sistemi olara hizmet verdiğini belirten Alman Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Felix Pirson, verilerde güncelleme yaptıklarını söyledi. Haritada antik alanlarında görülebildiğini söyleyen Pirson, Bergama sadece Akropol'den oluşmadığını ve şehir olarak Roma zamanında çok daha geniş sınırlara ulaştığını belirtti. Tümülüs ve Asklepion çevresinde araştırmalar yaptıklarını da söyleyen Pirson, Ekonomi ve ekoloji üzerinden araştırmalar sürdürdüklerini,bölgedeki taşların ve metallerin nereden geldiğini de araştırdıklarını söyledi.

Yorumlar (1)
Vehbim 3 yıl önce
İnternet ulaşım adresi linki neden yazılmaz böyle bir haber içeriğine ?