Beçin Antik Kenti tarihe ışık tutuyor

Muğla'ya bağlı Milas ilçesinde, Menteşeoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmış olan Beçin Antik Kenti'nde sürdürülen kazı faaliyetlerinde, milattan evvel altıncı yüzyıla değin olan kalıntılar bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 03.06.2023, 21:15
Beçin Antik Kenti tarihe ışık tutuyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 senesinde alınan antik kentte düzenli olarak kazı faaliyeti yapılıyor. Çok sayıda eserin gün yüzüne çıkarıldığı faaliyetlerde, ayakta kalmayı başaran tarihi yapılar restore edilerek ülke turizmine kazandırılıyor.



"Kazılar 40 kişiyle yürütülüyor"

İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Kadir Pektaş, basın mensuplarına, antik kentte faaliyetlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü dile getirdi.

Anadolu tarihinin kesintisiz bir şekilde izlenebildiği çok özel noktalardan biri olan antik kentteki arkeolojik faaliyetlerde her sene önemli verilere ulaştıklarının altını çizen Pektaş, "Bu seneki kazı faaliyetlerimiz yaklaşık olarak 1,5 ay evvel başladı. Üç farklı alanda kazı faaliyetlerimiz sürüyor. Kalenin iç bölümündeki narlı sarnıçta, kalenin hemen dışında surların dibindeki kule bölümünde ve şapelin olduğu alanın etrafında kazı faaliyeti gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. 

Bu seneki kazı faaliyetlerinin, 14'ü uzman olmak üzere 40 kişiyle yürütüldüğünü aktaran Pektaş, kazılarda ulaşılan buluntuların değerlendirilmesi, restorasyon projesinin hazırlanarak uygulanması için de faaliyet yürüttüklerini belirtti. 



"Her döneme ait kesintisiz yapılaşma var"

Pektaş, bulunan her bir parçanın kendilerini heyecanlandırdığını söyleyerek, şu sözleri sarf etti:

"Kazı faaliyetleri esnasında özellikle kalenin hemen dış bölümündeki kule bölümünde milattan evvel altıncı yüzyıla değin giden buluntulara rastlandı. Şapelin olduğu alanda da Bizans İmparatorluğu döneminden Osmanlı İmparatorluğu döneminin ortalarına değin olan buluntulara ulaşıldı. Burada da daha çok takılar, sikkeler, seramik buluntular ele geçti. Kale içindeki sarnıçta sürdürdüğümüz kazı faaliyetlerimiz devam ediyor. Buradaki faaliyetlerimiz sona erdiğinde buranın sergileme ve restorasyon projesini hazırlayıp Anıtlar Kuruluna sunuyor olacağız."

Alanda evvelki senelerde gerçekleştirilen faaliyette Helenistik dönemden Türkiye Cumhuriyeti devrine değin kesintisiz yerleşimin devam ettiğini ortaya çıkardıklarının altını çizen Pektaş, kentte katman katman her döneme ait kesintisiz bir yapılaşmanın olduğunu dile getirdi.

Muğla'nın ve Milas'ın dip tarihinin Beçin'den çıkacağını ifade eden Pektaş, bahse konu verilerin de özellikle bu seneki kazılarla gün yüzüne çıkmaya başladığını sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)