Batı Anadolu'nun ilk köyü

Bilecik Valisi Bilal Şentürk, devam eden arkeolojik kazı çalışmaları neticesinde 9 bin yıl öncesine ait Batı Anadolu'nun ilk köyünün gün yüzüne çıkarıldığını, kazı çalışmalarının bitmesinin ardından öncelikle koruma altına alınacak bölgenin açık hava müzesine dönüştürüleceğini belirtti.

KÜLTÜR-SANAT 15.07.2021, 22:22 16.07.2021, 17:21
Batı Anadolu'nun ilk köyü

Bilecik kent merkezine bağlı Bahçelievler Mahallesi'nde ikamet eden bir kişinin, boş arazide gördüğü seramik parçalarını yetkililere bildirmesi neticesinde geçtiğimiz yıl Bilecik Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalanan protokol çerçevesinde, valilik ve BŞEU'nun (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi) desteğiyle bölgede başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. 

"Çalışmalar bitmek üzere"

Vali Şentürk ve BŞEU Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, arkeolojik kurtarma kazı faaliyetlerinin yer aldığı bölgede inceleme gerçekleştirdi. Vali Şentürk, boş bir parselde birkaç aydır arkeolojik kazıların yapıldığını anımsatarak, çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. 

"Batı Anadolu'nun ilk köyü"

Kazı faaliyetlerinde, günümüzden 9 bin yıl önceye ait Batı Anadolu'nun ilk köyünün gün yüzüne çıkarıldığını da sözlerine ekleyen Şentürk, "Yaklaşık olarak bin yıl boyunca Bilecik'in verimli arazilerinde tarım ve hayvancılık yaparak geçindikleri tespit edilen insan topluluğuna ait, kulübe tarzında inşa edilmiş yuvarlak ya da oval şekilli evler yanında pişmiş toprak, taştan ve kemikten aletler ve binlerce seramik parçası bulundu. Buluntular arasında kemikten yapılmış bir muska ve müzik aleti, pişmiş topraktan yapılmış hayvan heykelcikleri, mermer baltalar ile yalnızca bu yerleşmede tespit edilen seramik süslemeleri dikkatimizi çekti." şeklinde konuştu.

Açık hava müzesi yapılacak

Vali Şentürk, BŞEÜ'den bir grup öğrenci ve akademisyenin, söz konusu bölgede kent tarihini 9 bin yıl geriye götüren bulgulara ulaşılmasının anlamlı olduğunu ifade ederek, kazı faaliyetlerinin tamamlanmasının akabinde bölgenin koruma altına alınacağını ve veriler doğrultusunda açık hava müzesine dönüştürüleceğini belirtti.







Yorumlar (0)