Barış Manço Kimdir? Biyografisi ve Şarkıları

KÜLTÜR-SANAT 01.11.2020, 02:10
Barış Manço Kimdir? Biyografisi ve Şarkıları

     20.yy’ın ikinci yarısından itibaren müzik kültürü değişiklik göstermeye başlamış ve gelişen teknolojiyle birlikte popüler müzikler dünya çapında ön plana çıkmıştır. Ülkede batı tarzı yapılan müziklere tepki olarak ortaya çıkan Anadolu rock/pop Barış Manço, Cem Karaca ve Moğollar gibi isimlerle öne çıkmaya başlamıştır. Barış Manço kendi müzik tarzına türk motiflerini de işleyerek Anadolu rock/pop tarzını Türkiye’de ilk kullanan sanatçılardan biri olmuş ve bu tarz müziğin popülerlik kazanmasında büyük rol oynamıştır.

Barış Manço'nun Hayatı

     Türk müziğine damga vuran isimlerden biri olan Barış Manço 1943’de İstanbul/Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. 56 yıl süren yaşamında 200’e yakın beste yaparak adında sıkça söz ettirmiştir. Dünya müzikleri ile Türk müziğini birleştirerek hem dünyayı Türkiye’ye hem de Türkiye’yi dünyayı tanıtmayı başarmış sayılı müzisyenlerden bir tanesidir.

     Müzikleriyle insanlara birşeyler anlatmayı amaçlamış bir müzik adamı olan Manço ülke içerisinde popüler müzik adına dünyada ise Türk müziğinin gelişmesi ve duyulması adına büyük çalışmalar ortaya koymuştur.

     İlk albüm denemelerine Avrupa’da başlayan Barış Manço, 1962’de meşhur olan “twist” modasına uygun olarak bir Anadolu türküsüyle ilk plağını Fransa’da çıkarmış ve yaşamını Belçika’da sürdürmeye başlamıştır. Bu zaman aralığında sık sık Türkiye’ye gelen sanatçı ülkede birçok müzisyenle çalışmalar yapmış ve konserler vermiştir. Türk müzik kültüründe hiçbir zaman kopmamış olan Manço kendi bestelerinde Türk motiflerini kullandığı gibi anonim türkülerini de modern çalgı teknikleriyle bütünleştirerek yeni yorumlamalar getirmiştir. 

Barış Manço Şarkıları

     Türk kültürünü, tarihini ve geleneklerini benimseyerek bunlara eserlerinde her zaman yer veren Barış Manço popüler müziği yerel kültürle beslemiştir. 1970’de çıkardığı ‘Dağlar Dağlar’ albümü ile Türk müziğinde ilerleyeceği yolu belirlemiştir. Sözleri ile halk müziği temalarını içinde barındıran bu albüm aynı zamanda Türk müziği makamlarıyla da sözleri destekler nitelikte hazırlanmıştır.

     1971’de Moğollor grubu ile birleşerek “MançoMongol” adı altında bir grup olan Barış Manço “İşte Hendek İşte Deve” parçasıyla da döneme damgasını vurmuştur. Bu parçanın ardından iki kırkbeşlik daha kaydeden grup daha sonra dağılmıştır. Ardından da Kurtalan Express ile birleşerek “Küheylan”, “Estergon Kalesi”, “Katip Arzu Halim” gibi önemli eserler oluşturan Manço Türk pop müziğinin kaderini belirleyen çalışmalara imza atmıştır.

     1980 sonrasında “Halil İbrahim Sofrası” adlı eserinde Türk töre ve geleneklerini ortaya çıkaran, “Sarı Çizmeli Mehmed Ağa” ile Anadolu insanını tasvir eden, “Genç Osman”, “Küheylan” ve “Kayaların Oğlu” gibi eserlerle de Türk tarihine değinen Barış Manço diğer müzisyenlerden farklı olarak türklük şuurunu müziğine işlemiştir.

Barış Manço'nun Sunduğu Program

     1988 yılında TRT’de “7’den 77ye” programını yapan Manço programın ‘Adam Olacak Çocuk’ bölümünde dörtbinden fazla çocuğu ekrana getirerek her yaştan insanla bağ kurabilmeyi başarmış önemli sanatçılardan bir tanesidir.

     1999’da kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yuman Barış Manço Türk müzik tarihine adını altın harflerle yazdırmış, gittiği dünya gezileri ve düzenlediği uluslararası konserlerle Türk müziğini dünyaya tanıtmış ve modernizmle Anadolu kültürünü birleştirerek dönemin müziğine etki etmiş ülkenin en değerli sanatçılarından bir tanesidir.

Yorumlar (0)