Barış Manço aramızdan ayrılalı 24 yıl oldu: Yıllar sonra vasiyeti ortaya çıktı

7'den 70'e herkesin kalbine taht kurmuş ünlü müzik insanı Barış Manço, yaşamını yitirmesinin 24. yılında anılıyor. Türkiye'nin ve dünyanın eşlik ettiği birçok parçaya imza atan Manço'nun eşi öte yandan 2023 eserinin bestelenmesi ve bununla ilgili Barış Manço'nun vasiyetini de yıllar sonra verdiği bir röportajda paylaştı.

KÜLTÜR-SANAT 01.02.2023, 12:07 01.02.2023, 13:26
Barış Manço aramızdan ayrılalı 24 yıl oldu: Yıllar sonra vasiyeti ortaya çıktı

Büyük müzik üstadı, Türkiye'nin unutulmaz sanatçılarından Barış Manço, 1 Şubat 1999 senesinde yaşamını yitirmişti. Barış Manço yaşamını yitirmesinin 24. senesinde anılıyor.

Barış Manço'nun başarılarla dolu hayat hikayesini sizlerle paylaşıyoruz...

2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini açan Manço Türkiye'de Rock müziğin öncüleri arasında yer aldı. Manço'nun müzik yaşamına başlaması ise Galatasaray Lisesi'nde gerçekleşti.

İlk 45'liğini Grafson Plak etiketiyle 1962 senesinde yayımlayan Manço, 1963 senesi Eylül ayında Belçika Kraliyet Akademisi'nde yüksek öğrenim görmek amacıyla Türkiye'den ayrıldı.

1907 senesinin Kasım ayında Dağlar Dağlar isimli plağı yayınlandı ve Manço'nun bu plağı 700 binin üzerinde satan Dağlar Dağlar'la birlikte geniş kitleler tarafından duyuldu. Manço'ya Dağlar Dağlar adlı eseri, Manço'ya Platin Plak Ödülü'nü getirdi.

1981 senesinin sonlarına doğru Manço, "Sözüm Meclisten Dışarı" adlı albümünü çıkardı ve müzikal kariyerinin zirvelerinden birini yaşadı. Aynı sene Manço ilk kez baba olmanın heyecanını yaşadı.

Bestelemiş olduğu 200'ün üstündeki parçası, kendisine bir platin albüm ve on iki altın kaset ödülünü getirdi.

Bu şarkıların bir kısmı ardından Bulgarca, Arapça, Almanca, Flemenkçe, Fransızca, İngilizce, İbranice, Yunanca ve Japonca olarak yorumlandı.

Hazırlamış olduğu TV programıyla Dünya'nın birçok ülkesine giden Manço, 1991 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.

Manço 1 Şubat 1999 tarihinde ise 56 yaşındayken İstanbul Kadıköy'de bulunan evinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Sanatçının yaşadığı ev 2010 senesinde Kadıköy Belediyesi ile Manço ailesi iş birliğiyle müzeye dönüştürüldü.

2023 yılına ilişkin videosu sosyal medyada sıkça paylaşılmıştı

Barış Manço'nun Japonya konseri esnasında yıllar önce paylaştığı 2023 yılına ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaştığı video da sosyal medyada çok kez paylaşılmış ve Manço'ya sevgi sözleri dile getirilmişti.

Eşi vasiyetini açıkladı

2023 eserinin bestelenmesinin ardından 50 sene geçtiğini söyleyen eşi Lale Manço Ahıskalı, "Barış Manço'nun bir vasiyeti vardı 2023 şarkısıyla igili. 'Ben 2023 yılında 80 yaşında olacağım ve o zaman belki de Doğukan'ın kolunda sahneye çıkıp 2023 bestemi bir senfoni ile icra edeceğim.' diyor. Bu bizlerin vasiyet olarak kabul ettiğimiz bir şey ve yerine getirilmesi gerekli bir emir olarak bunu görüyoruz ve bu parçayı 2023'te mutlaka sahneye çıkartıp senfoni eşliğinde dinleyeceğiz." dedi.

Yorumlar (0)