Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nden heyecanlandıran detaylar!

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Levent semtinde inşa edilen Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nin inşaatının bitmek üzere olduğu belirtildi. Deniz motifleriyle bezeli olacak camide ince işçiliğe geçildiği öğrenildi. İşte Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'ne ilişkin detaylar...

KÜLTÜR-SANAT 06.07.2022, 13:36 07.07.2022, 09:00 Hakan Öksüz
Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nden heyecanlandıran detaylar!

Toplamda 18 bin 500 metrelik alanın sahip olan Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nin inşaatında sona gelindi. Caminin inşaatının 3 Temmuz 2020'de başladığını kaydeden Ergin Külünk, "Barbaros Hayreddin Paşa'nın leventleri burada eğitim görüyordu. Bu nedenle semte 'Levent' adı konuldu." dedi.

Denize gönderme yapacak mavi tonlar kullanıldı!

Levent Camisi Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı olan Külünk, cami ile ilgili detayları aktardı. Levent Büyükdere Caddesi'nde yer alan caminin ana kubbesinde gemi dümeni süslemesinin bulunduğunu kaydeden Külünk, "Bu süslemenin ortasında 16 yıldızlı bir pusula yer alıyor. Ana kubbede bulunan yazıda İbrahim Suresi'nden bir ayet bulunuyor. Bu ayette denizin önemine değiniliyor. Süslemeler Mustafa Çelebi tarafından hazırlanıyor. Camide genel olarak denize gönderme yapacak mavi tonlar kullanıldı." ifadelerine yer verdi.

Caminin akustiği için Mimar Sinan'ın buluşundan yararlanıldı

Her projelerinin, öncekilerden daha farklı olduğuna değinen Külünk, binanın akustiği ile ilgili yaptıkları çalışmalarda Mimar Sinan'dan ilham aldıklarını kaydetti. Külünk, "Mimar Sinan, yaklaşık 500 yıl önce cam akustiği ile ilgili muazzam bir buluş gerçekleştirmişti. Biz de bunu modern bilimle birleştirerek camide kullandık. Caminin kubbesinde 242 delik bulunuyor. Delikler, kimyasallarla dolduruldu. Böylece caminin akustiği en iyi hale getirilmiş oldu." dedi.

Halıda mavi tonlar yer alacak

Caminin süslemelerinin yapıldığını ifade eden Külünk, "Kaba inşaat sona erdi, detaylar üzerinde çalışmalar sürüyor. İnşaat alanında 200 çalışan var. Taş işleri, kapılar ve pencereler çok sayıda atölyede üretiliyor. Daha sonra buraya getirilerek monte ediliyorlar. Halılar ve minyatürlerle ilgili çalışmalar sürüyor. Denize atıfta bulunmak için halıda mavi tonlar kullanılacak." diye konuştu.

4 minaresi bulunacak

Edinilen bilgilere göre caminin kapasitesi 20 bin kişi olacak. Caminin yüksekliğinin 44 metre olacağı ve 4 minaresinin bulunacağı aktarıldı. Gelen kişilerin otomobillerini park etmesi için caminin bulunduğu alan içerisinde 900 araçlık bir otopark yer alacak.

Yorumlar (0)