Baraj suları çekildi, ‘tarih’ ortaya çıktı

Sarıkamış’taki Karakurt Barajı’nın suları altında kalan, 9. yüzyılda Baltık mimarı tarzında inşa edilen, ‘Taşınmaz Kültür Varlığı' olarak tescillenen iki kilise ile tarihi Kuyumcular Çarşısı, baraj suları çekilince gün yüzüne çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 05.09.2021, 01:29
Baraj suları çekildi, ‘tarih’ ortaya çıktı

Kars'a bağlı Sarıkamış ilçesinde, Aras Nehri üzerinde inşa edilen 142 metre yüksekliğinde, 450 milyon metreküp aktif hacme ve 600 milyon metreküp depolamaya sahip olan, ülkemizde asfalt çekirdekli kaya dolgu tipinde dizayn edilen ilk baraj olan Karakurt HES Barajı da aşırı kuraklıktan payını aldı.

Barajdaki sularının çekilmesi ile birlikte harabeye dönmüş köy ile bu köyde yer alan iki kilise, Kuyumcular Çarşısı ve okulla birlikte köy camisinin bulunduğu toplam 20 tarihi yapı ortaya çıktı.

Suların çekilmesiyle birlikte gün yüzüne çıkan eski köydeki tarihi binalarda keşif çalışmaları gerçekleştirilirken, tarihi binaların içler acısı durumu ise objektiflere yansıdı.

“Koca tarihi ortadan kaldırdılar"

Koruma altında olması gereken söz konusu yapıların sular altında bırakılarak edata yerle bir edildiğine işaret eden köylülerden Burhan Bozkurt, “Kültürel varlıklarımız sular altına alındı. Buraya baraj yapılmaması gerekirdi. Koca tarihi göz göre göre ortadan kaldırdılar." dedi. 

Baraj suları çekilince adeta savaş alanına dönmüş bir durumda gün yüzüne çıkan eski Karakurt köyünde, ortaya çıkan tarihi mekanların akıbetinin ne olacağı bilinmiyor. İlerleyen günlerde tekrar baraj sularının yükseleceğini dile getiren köylüler, yetkililerden tarihi mekanlar için tedbir alınmasını talep etti.

Tarihi mekanlar arasında 1949'da karakol olarak kullanılan bir bina da yer alıyor. Söz konusu binanın üzerinde 'TC Karakurt Karakolu 1949' yazıyor.















Yorumlar (0)