Balıkesir'in kurtuluş törenine 'Tülütabaklar' damga vurdu

Balıkesir'in kurtuluş yıl dönümünde, şehri işgal eden Yunan askerlerini korkutmak amacıyla yüzlerini soba isi ve baca kurumuyla boyayan, keçi, at kuyruğu, koyun postu, değnek ve çanlarla korkutucu görünüme kavuşan debbağların (deri, tabak işçisi) Milli Mücadele sürecindeki önemini anlatmak için geleneksel 'Tülütabak' gösterisi düzenlendi.

KÜLTÜR-SANAT 06.09.2021, 23:01
Balıkesir'in kurtuluş törenine 'Tülütabaklar' damga vurdu

Şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü kutlamaları başladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın da konuşma gerçekleştirdiği programın en çok ilgi gören kısmı ise Tülütabak gösterisi oldu. İlin kurtuluş günlerinin ritüeli haline gelen gösteriyi hazırlayan ekip, törene katılanların arasında da gezdi.

Her yaştan yurttaşların büyük ilgisini çeken Tülütabaklar, eğlenceli dakikalar yaşattı. Tülütabaklarla fotoğraf çektirmek isteyen yurttaşlar adeta birbirleriyle yarıştı. Katılımcılar, ilgiyle seyrettikleri bu etkinliğin ardından ekibi alkışlayarak kutladı.

"Atalarımızın geleneğini sürdürüyoruz"

Tülütabaklardan Turan Caner Öztopal (37), basın mensuplarına, Kurtuluş Savaşı'nda Yunan askerlerini korkutmak isteyen atalarının geleneğini devam ettirdiklerini ifade etti.

Kentin kurtuluşundan beri geleneğin sürdüğünü anlatan Öztopal, "Biz de hayatta olduğumuz müddetçe sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu. 



"Düşman askerleri korkutmaya çalışmışlar"

Tunahan Kamçı (18) da 7 senedir gösterilerde bulunduğunu dile getirdi.

Kamçı, kendisine küçük yaşta bu geleneğin öğretildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Atalarımız, zamanında ülkemizi kurtarmak için böyle hayvan postlarına bürünüp gayret göstermişler, geceleri giyinip çıkarak düşman askerlerini korkutmaya çalışmışlar. Silahsız bir şekilde, ellerinde sopalarla, çıplak ayakla baca kurumuna boyanarak bu görevi icra etmişler. Ben de bu görevi icra ediyorum. Bu işi büyük bir gururla yapıyorum. Atalarımızın ortaya koyduğu bu mücadeleyi halkımıza göstererek emsal oluyorum. Zor dönemlerden geçmişiz, hepsinin ruhu şad olsun."











































Yorumlar (0)