Bakanlık binlerce filmden oluşan arşivini halka açıyor

Bakanlık arşivinde yer alan filmlerin kamuoyu ile paylaşılabilmesi maksadıyla hazırlanan ve 1920'lerden 1980'lere dek birçok olaya şahitlik eden belge filmlerini de barındıran internet sitesi 2020 yılı içerisinde kullanıma sunulacak.

KÜLTÜR-SANAT 29.10.2020, 01:17 29.10.2020, 01:35
Bakanlık binlerce filmden oluşan arşivini halka açıyor

Filmler ve ses kayıtlarının da toplumsal ve siyasal birçok bilgi barındırmasının kültürel mirasın en önemli yapıtaşlarından biri olarak korunup gelecek nesillere aktarılması büyük önem teşkil ediyor. İlgili bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Sinema Genel Müdürlüğü de aynı amaç doğrultusunda bir takım çalışmalar sürdürüyor.

Web sitesindeki arşiv genişliyor

Bakanlığın film arşivinde bulunan yapımların vatandaşlar ile paylaşılabilmesi amacıyla İngilizce ve Türkçe dillerinde hizmet verebilen ve 2020 senesi içerisinde açılması beklenen bir internet sitesi hazırlandı ve filmler söz konusu siteye yüklendi. Arşivdeki diğer filmlerin dijitalleştirilme süreçleri devam ederken, dijitalleştirilen filmler siteye art arda yüklenecek.

Türkiye'yi yansıtan bir film arşivi oluşturuluyor

Görsel ve işitsel mirasın korunması adına ve ulusal bir film arşivi oluşturulabilmesi için çalışan genel müdürlük, söz konusu amaç doğrultusunda gerekli durumlarda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve TRT ile koordineli bir şekilde faaliyet yürütüyor.

Vatandaşlar da arşivlerinde bulunan 35 ve 16 mm ölçülerde sinema geçmişinde önemli yeri olan filmler veya tarihe ışık tutabilecek belge filmleri arşive emanet edebilecekler.

Yorumlar (0)