Bakan Ersoy: Galata Kulesi işletme projesi değil!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'nin işletmesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınacak olmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Galata Kulesi mülkiyeti bakanlığımıza bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan bir bina. Bizim projemiz orada Galata Kulesi işletme projesi değil. Bizim amacımız, işletmeyi devralırken esas meydanı eski canlı ortamına kavuşturmak." ifadelerini kullandı. 

KÜLTÜR-SANAT 26.02.2020, 15:03
Bakan Ersoy: Galata Kulesi işletme projesi değil!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'nin işletmesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Ersoy, söz konusu durumun Beyoğlu Kültür Yolu Projesi'nin bir parçası olduğunu kaydederek, "Beyoğlu Kültür Yolu Projesi'nde yer alan binaların tamamı bakanlığımız ve bakanlığımıza bağlı kurumlara ait binalar ve onlarla yaptığımız yatırımları içeriyor. Bu bağlamda Galata Kulesi de mülkiyeti bakanlığımıza bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan bir bina. Biz herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemesi için özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vakıflarla olan sözleşme bitim tarihi 31 Aralık 2019 tarihine kadar bekledik ve aylar önce kendilerine bir bildirimde bulunduk, işletmesinin devralınmasıyla ilgili. Ocak ayında tekrar bir bildirimde bulunduk. Sürpriz bir bildirim, durup dururken çıkmış bir şey değil." ifadelerini kullandı. 

"Galata Kulesi bir Ceneviz Kulesi"

Galata Kulesi Projesi'nin işletme projesi olmadığına dikkat çeken Ersoy, "Basit bir işletme projesi gibi algılanıyor. Ben sık sık geziyorum orayı ve işletmesini de pek beğenmiyorum. Kafeterya ve binanın işletmesi, İstanbul'a, çağımıza ve turizme uygun bir işletme mantığı değil. Ama tekrar söylüyorum, bizim projemiz orada Galata Kulesi işletme projesi değil. Galata Kulesi bir Ceneviz Kulesi. Orası da İstanbul'un ilk meydanlarından Ceneviz Meydanı." dedi.

"Kültür meydanı haline getirmek istiyoruz"

Ersoy, işletmeyi devralırken esas meydanı eski canlı ortamına kavuşturmayı hedeflediklerini belirterek, "Meydanda doğal setler oluşturacağız, oturma alanları meydanı bozmayacak şekilde. Doğal bir amfi gibi, bakanlığımıza bağlı genel müdürlüklerin, opera, bale, güzel sanatlar gibi düzenli aktivitelerini gerçekleştireceğiz. Orayı kültür meydanı haline getirmek istiyoruz." şeklinde konuştu. 

"Eski Beyoğlu Evlendirme Dairesi’ni de kültür merkezi haline getiriyoruz"

5 Nisan gününden itibaren Galataport'a ilk gemilerin yanaşmaya başlayacağını kaydeden Ersoy, "Eylül sonu itibariyle de bütün aktiviteler alanları hizmete girmiş haline geliyor. Bu kültür organizasyonlarını yaparken biz sadece Beyoğlu Belediyesi ile görüşmüyoruz. Oradaki esnafla da yıllardır konuşuyorum, tanışıyorum ve fikirlerini alıyorum. Zaten projeyi hayata geçirirken onların görüşlerini alacağız. Galata Kulesi'nde Doğan Apartmanı var. Belediye orada çok başarılı bir sokak sağlıklaştırma yapmış, çok büyük bir bölümünü de tamamlamış. Kalan kısmına biz de destek olarak, Alman Lisesi'nin ve eski Beyoğlu Evlendirme Dairesi'nin olduğu yokuştan çıkarak, tünele bağlamak istiyoruz. Eski Beyoğlu Evlendirme Dairesi’ni de bir kültür merkezi haline getiriyoruz. Mart ayı içerisinde ihalesi bitiyor. Haziran’a kadar orayı da hizmete alacağız." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)