Bakan Ersoy duyurdu: Gordion listeye alındı
Mehmet Nuri Ersoy, antik dönemin en önde gelen arkeolojik alanlarından Gordion Antik Kenti'nin, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' olarak ilan edildiğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, "Bir müjdemiz var. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 20'nci varlığımızı da kaydettirdik. Ankara'nın benzersiz kültür varlıklarından biri olan Gordion Antik Kenti 'Dünya Mirası' oldu." ifadesini kullandı.
Emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
"Henüz daha bitmedi. UNESCO'dan yepyeni bir müjde daha beklemekteyiz. Anadolu'daki ahşap destekli camilerden de almayı beklediğimiz iyi haberle Allah'ın izniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki sayımızı daha da artırıyor olacağız. Hayırlı olsun."
Bir müjdemiz var!
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) September 18, 2023
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 20. varlığımızı da kaydettirdik.
Ankara’mızın eşsiz kültür varlıklarından biri olan Gordion Antik Kenti ‘Dünya Mirası’ oldu.
Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Ancak, daha bitmedi!
UNESCO’dan yeni bir müjde daha bekliyoruz.… pic.twitter.com/yaJtQVMe1N
Ülkemizin listedeki 20'nci kültür varlığı
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 45'inci UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan karar doğrultusunda Gordion artık bir 'Dünya Mirası' olarak korunacak.
Böylelikle Türkiye, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 20'nci kültür varlığını da kaydettirmiş oldu.
Türkiye'nin listedeki 20'inci kültür varlığı
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) September 18, 2023
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındığını açıkladı https://t.co/cjNgVcTdzE pic.twitter.com/7BHmnui3YD
En uzun süre yerleşimin görüldüğü ender alanlardan
Ankara'ya bağlı Polatlı ilçesinde antik dönemden günümüze ulaşan Gordion'da, milattan evvel 2500 senelerinde başlayan yerleşim, bugün antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük'te sürüyor.
Gordion ve etrafından 4 bin 500 senelik bir zaman diliminde çok az kesintiye maruz kalan yerleşim, antik kenti dünyanın 'en uzun süre yerleşimin görüldüğü ender alanlar' arasına taşıyor.
Friglerin başkenti olan Gordion'un yakın çevresinde dikkat çeken çok sayıda Tümülüs, milattan önce dokuzuncu yüzyıldan milattan önce üçüncü yüzyıla değin farklı dönemlere tarihleniyor.
Sitadel Höyüğü, Gordion Antik Kenti'ni oluşturan en önemli unsur olarak günümüze ulaşırken, erken dönem Frig Kalesi anıtsal yapıları ve surları da o dönem için Anadolu'daki benzersiz birer örnek olarak ön plana çıkıyor.