Bahçesini sularken buldu... Ender görülüyor

Özbekistan’ın Tirmiz kenti yakınlarında 10'uncu yüzyıl Selçuklu dönemine ait olan ve nadir olarak görülen altın sikkenin bulunduğu açıklandı.

KÜLTÜR-SANAT 11.05.2022, 01:26
Bahçesini sularken buldu... Ender görülüyor

Turizm ve Kültürel Miras Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ülkenin güney kesimindeki Tirmiz kenti yakınlarında ikamet eden Ulkan Eraliyev'in, bahçesini suladığı esnada yerde gördüğü sarı metal parçasını Tirmiz Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettiği belirtildi.

Selçuklu dönemine ait

Söz konusu açıklamada, bu durum üzerine bahçede gerçekleştirilen kazılarda Selçuklular ve Karahanlılar dönemlerine ait olan seramik parçalar ile Selçuklu dönemine ait olan bir altın sikkenin bulunduğu kaydedildi.

2 gram ağırlığında

Bahse konu sikkenin üzerinde Arapça 'Muhammed' ve 'Allah' kelimelerinin yazdığı ifade edilen açıklamada, yaklaşık olarak 2 gram ağırlığında olan sikkenin arka tarafındaki yazının ise neredeyse tamamen silindiğinin altı çizildi.

"Çağrı Bey ve Tuğrul Bey dönemlerine ait"

Kültürel Miras Ajansı'ndan Başkan Yardımcısı Tursunali Kuziyev, gerçekleştirdiği açıklamada, stratejik konumu sebebiyle kentin geçmişte imparatorluklar arasındaki fikir ayrılıkları ve savaşların hedefi olduğu dile getirdi.

Kuziyev, kent ve çevresinin Selçuklu şehzadeleri Çağrı Bey ve Tuğrul Bey'in kontrolü altına geçtiğini ve söz konusu altın sikkenin o döneme ait olduğunu da sözlerine ilave etti.​​​​​​​

Yorumlar (0)