BAFTA ödülleri sahiplerini buldu! Dune geceye damga vurdu

Oscar’ın habercisi olarak bilinen ve ödülün Avrupa’daki eşdeğeri olarak görülen BAFTA (İngiliz Film Akademisi Ödülleri) ödülleri dün gece düzenlenen etkinlikle dağıtıldı. Törene 11 dalda aday gösterilen Dune damga vururken en iyi film ise The Power of Dog seçildi. Törene ait merak edilenler haberin ayrıntısında yer alıyor.

KÜLTÜR-SANAT 14.03.2022, 14:30 14.03.2022, 14:37
BAFTA ödülleri sahiplerini buldu! Dune geceye damga vurdu

Oscar ödüllerinin dağıtılmasına sayılı günler kala diğer film festivallerinde de ödüller dağıtılmaya devam ediyor. Özellikle Oscar ödüllerinin habercisi olarak bilinen İngiliz Film Akademisi Ödülleri’nin (BAFTA) 75’incisi dün gece yapılan bir etkinlikle gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sanal olarak gerçekleştirilen ödül töreni bu sene tekrar canlı olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte sinema dünyasının en iyi filmleri seçildi. Tam 11 dalda aday gösterilen Dune geceye damga vursa da bu adaylıklardan sadece 5 ödül çıkarabildi.

Ünlülere giyim konusunda uyarı geldi

Oscar ödüllerinin Avrupa kıtasındaki eşdeğeri olarak görülen BAFTA ödüllerinde sanatçılara giyim konusunda tören öncesinde uyarı yapıldı. Ünlü yıldızların aylar önce hazırlattıkları kıyafetleri ile gittikleri ödül töreninde bu sene daha sönük bir gece yaşandı. Tören öncesinde ünlü yıldızlara Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle abartılı ve çok şık kıyafetler giymemeleri konusunda uyarı yapıldı. Yapılan duyuruda Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle fazla dikkat çekici kıyafetlerin giyilmesinin tatsız bir görüntü yaratacağı vurgulanarak ünlülerden daha sade kıyafetler giymeleri istenildi. Törene katılan ünlülerin büyük bir çoğunluğu bu çağrıya kulak vererek etkinliğe daha koyu renkli ve sade kıyafetlerle gittikleri görüldü. Bazı ünlülerin de Ukrayna bayrağında yer alan mavi ve sarı renkli rozetler taktığı görüldü.

Törenin sunuculuğunu Rebel Wilson yaptı

Ana sunuculuğunu Rebel Wilson’un yaptığı BAFTA ödülleri bu yıl Londra’da yer alan Royal Albert Hall salonunda gerçekleştirildi. Ödül töreninde en iyi film olarak geçtiğimiz yılın son aylarında yayınlanan The Power of Dog seçildi. Netflix platformu üzerinden gösterime giren The Power of Dog filmi Oscar ödüllerinde de aday olarak gösterilmişti. Filmin yönetmenliğini üstlenen Jane Champion en iyi yönetmen ödülünün de sahibi oldu. 75’incisi düzenlenen BAFTA ödüllerinde öne çıkan film ve sanatçıları sizler için derledik.

Yılın Filmi: The Power of Dog

Bir kovboy filmi olan The Power of Dog Thomas Savage aslı yazarın aynı isimli romanından ilham alınarak çekildi. Filmde Montana bölgesinde büyük bir çiftliğe sahip olan iki kardeş konu alınıyor. George ve Phil adındaki iki kardeş birbirinden oldukça farklıdır ve bölgedeki en büyük çiftliğin sahipliğini üstlenirler. Kardeşlerden başarılı ve zeki olan Phil zayıflığı kötü bir özellik olarak görmektedir. George ise kendisini işine adayan ve sevgi dolu bir karakterdir. İki kardeş birbirlerinden farklı olmasına rağmen uzun yıllar birlikte yaşarlar. Aralarındaki uyum George’un genç ve dul bir kadınla evlenmesinin ardından bozulmaya başlar. Phil büyük çiftliklerine gelen bu yeni gelinden oldukça rahatsızdır. Bu durumu sonlandırmak isteyen Phil yeni gelini ortadan kaldırmak için yeni bir savaşa adım atar. Film BAFTA ödüllerinde en iyi film ödülünü kazanırken filmin yönetmeni Jane Champion ise en iyi yönetmen seçildi. Film ayrıca pek çok dalda da aday olarak gösterildi.

En iyi erkek oyuncu: Will Smith

Kral Richard filmi tenis kortlarında oldukça başarılı bir ikili olan Serena ve Venus Williams’ın gelişim sürecini konu alıyor. İkilinin babası her türlü zorlukla mücadele ederek kızlarının profesyonel tenis kariyerine geçmesi için elinden geleni yapıyor. Baba Richard geliştirdiği 78 sayfadan oluşan bir plan ile kızları ile birlikte her türlü zorlukla başa çıkarak antrenmanlar yapar. Serena ve Venus kardeşler babalarının da kararlılığı sayesinde tüm ön yargılara meydan okurlar. Will Smith bu filmde canlandırdığı başarılı baba rolüyle oldukça beğeni toplamıştı. Smith performansı sayesinde BAFTA ödüllerinde yılın en iyi erkek oyuncusu ödülünün de sahibi oldu.

En iyi kadın oyuncu: Joanna Scalan

İngiltere’nin güneyinde yer alan bir kasabada yaşayan Mary Hussain eşi ile birlikte bir yaşam sürmektedir. Eşinin beklemedik bir şekilde ölmesinin ardından Mary zor günler yaşamaya başlar. Cenaze işlemlerinin sona ermesinden sonra Mary yaşadığı yerin 20 mil ilerisinde bir sırrın yaşandığını keşfeder. Joanna Scalan After Love adlı filmde canlandırdığı Mary karakteriyle oldukça beğeni topladı ve BAFTA ödüllerinde yılın en iyi kadın oyuncusu ödülünün sahibi oldu.

En iyi orijinal senaryo: Licorice Pizza

Licorice Pizza filmi 1970’li yıllarda bir lise öğrencisinin yaşadığı olayları konu alıyor. Oldukça yetenekli bir genç olan Gary karakterinin hayatı bir gün okula gelen ve fotoğrafçı bir kadın ile değişmeye başlar. Gary kendisinden 10 aş büyük olmasına rağmen cesaretini toplayıp fotoğrafçıyı yemeğe davet eder. İkili zaman içinde birbirinden ayrılamaz hale gelirler. İki karakter beraber büyüyerek gelecekleri adına mücadele etmeye başlarlar. Paul Thomas Anderson imzalı film en iyi orijinal senaryo ödülünü kazandı.

En iyi belgesel: Summer of Soul

BAFTA film festivalinde kurgu dışı yapımlara da yer veriliyor. Summer of Soul belgeselinde de 1969 yılında gerçekleştirilen ve yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı düşünülen Harlem Kültür Festivali hakkında bir yapım yapıldı. Belgeselde festivale ait görüntüler paylaşılırken Amerika ve Afrıkalı müzik kültürleri izleyicinin beğenisine sunuluyor. Özellikle müzikal yapımlardan hoşlanan izleyicilerin tercih ettiği Summer of Soul BAFTA ödüllerinde en iyi belgesel ödülünün sahibi oldu.

En iyi animasyon: Encanto

Encanto animasyon filmi Latin Amerika’nın dağlık bölgelerinde yaşayan ve sihirli güçleri bulunan bir aileyi konu alıyor. Encanto bölgesinde yaşayan Madrigal ailesinde bütün bireylerin özel güçleri bulunuyor ancak bir karakter bu özel güçlerden yoksun. Mirabel karakteri ailede özel gücü olmayan tek karakterdir. Madrigal ailesinin sihri tehlikelidir ve bir gün aile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Onların tek kurtarıcısı ise özel güçleri bulunmayan Mirabel’dir. Encanto adlı animasyon filmi BAFTA ödüllerinde yılın en iyi animasyon filmi ödülünü kazandı.

En iyi yabancı film: Drive My Car

Drive My Car yıla en çok damgasını vuran filmler arasında yer alıyor. Film pek çok festivale katılırken birçoğundan da ödüllerle döndü. Film bir şoför ile birlikte beklenmedik bir yolculuğa çıkan bir adamın hikayesine odaklanıyor. Filmde yönetmen olan Yusuke adlı karakter eşiyle birlikte mutlu bir hayat yaşamaktadır. Ancak eşinin vefat etmesinden sonra Yusuke mutluluğunu da kaybeder. Yusuke eşinin ölümünden iki yıl sonra Hiroşima kentinde bir yönetmenlik görevi üstlenerek buraya gider. Yusuke kendisine gönderilen ve 20 yaşında olan bir şoför ile birlikte gizemli bir yolculuğa adım atar. Yılın en çok konuşulan filmlerinden biri olan ve yönetmenliğini Ryusuke Hamaguchi’nin üstlendiği Drive My Car filmi BAFTA ödüllerinde yılın en iyi yabancı filmi seçildi.

Geceye damga vuran film: Dune

2021 yılının en çok konuşulan filmlerinden biri de Dune. Frank Harbert adlı yazarın aynı isimli ve 1965 yılında kaleme aldığı romandan uyarlanan film özellikle bilim kurgu hayranları tarafından oldukça ilgi gördü. Filmin yönetmenliğini de daha önce Blade Runner 2049, Sicario, Arrival, Enemy gibi başarılı filmlere imza atmış Denis Villeneuve üstleniyor. Film BAFTA ödüllerinde 11 dalda aday gösterildi ve bunların 5’inde en iyi yapım olarak seçildi. Yılın en çok konuşulan filmleri arasında yer alan Dune en iyi sinematografi, en iyi görsel efekt, en iyi prodüksiyon, en iyi ses ve en iyi orijinal müzik dallarında ödül aldı. Özellikle müzikleriyle dikkat çeken yapımın ses tasarımında daha önce başarılı yönetmen Christopher Nolan’ın filmlerinden de tanıdık olan Hans Zimmer yer alıyor.

Diğer ödüller

BAFTA ödüllerinde öne çıkan film ve sanatçılar bu şekilde olurken diğer birçok dalda da ödüller sahiplerini buldu. Coda filminde Frank karakterini canlandıran Troy Kotsur yılın en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alırken Ariana DeBose West Side Story filminde canlandırdığı Anita karakteriyle yılın en iyi yardımcı kadın oyuncusu seçildi. Gecenin öne çıkan İngiliz filmi ise Belfast oldu. Belfast en iyi çıkış yapan İngiliz filmi ve en iyi İngiliz filmi ödüllerinin sahibi oldu. Sian Heder yapımı Coda da en iyi uyarlama senaryo ödülünün sahibi oldu. Öte yandan The Eyes of Tammy Faye en iyi makyaj ve saç ödülünü kazanırken Jenny Beaven imzalı Cruella ise en iyi kostüm ödülünü kazandı.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)