Baba ve oğul, 60 yılda bin 100 tane pul biriktirdi

Elazığ’da baba ve oğul, mektuplarda kullanılan ve uzun süredir unutulan pullardan 60 yıl boyunca bin 100 tane biriktirerek tarihe yolculuğu sergileyen bir koleksiyon oluşturdu.

KÜLTÜR-SANAT 31.05.2021, 17:32 01.06.2021, 17:58
Baba ve oğul, 60 yılda bin 100 tane pul biriktirdi

7 yaşındayken ilk pulunu alan 72 yaşındaki Hamit Bulut, daha sonra bunları hobi olarak biriktirmeye başladı. 

60 yılda bin 100 pul

Babasının pul topladığını gören oğlu Mehmet Reşat Bulut, babasının izinden gitti ve onun hobisini devam ettirdi. Baba ile oğul, tam 60 yılda bin 100 adet pul toplayarak bir koleksiyon meydana getirdi.

Geniş kapsamlı olduğu görülen koleksiyonda politika, sanat, şehir, özel gün ve haftalarda çıkartılan, posta ve sanatçı pulları yer bulunuyor. Bir dönem moda olan ve günümüzde iyice gözden düşen pullar, bir anlamda dünya tarihine ışık tutuyor. 

Mehmet Reşat Bulut, pullarının bakımın oldukça zor olduğunu söylerken, bakım konusunda daha hassasiyetli olacak koleksiyonerlere, topladıkları pulları memnuniyetle devredebileceklerini aktardı.

Belediyede tiyatro bölüm Sorumlusu olarak görev alan Mehmet Reşat Bulut, “Pul koleksiyonuna, eskiden çok ilgi gösterilirdi. Babamdan kalan bir anı oldu benim için. Ben de bir süre devam ettirdim. Ancak şu an pul koleksiyonu gibi etkinlikler biraz daha göz ardı ediliyor. Babamdan bana kalan 60 yıllık bir hatıra bu. Heyecanla her gün bunları izliyor ve fırsatım oldukça onları toparlamaya çalışıyorum. Babam 7 yaşındayken, 1956’da ilk pulunu almış. Daha sonra onda bir tür meraka dönüşmüş . Yakın döneme kadar gördüğü pulları satın alır veya alamadıklarına ulaşmaya çalışırdı. Babamın o merakı şu an bende de devam ediyor” sözlerini kullandı.

“Birçok kategoriden pul var”

Şu an, 800 tek, 300 tane de tekrar pulunun olduğunu söyleyen Bulut, şunları söyledi:

“Bunların bakımı zor. Koleksiyonerlerin önemli problemli ellerindeki tarihi eserleri koruyabilmektir. Bu yüzden çok tedbirli olmak lazım. Elimizden geleni yapıyoruz fakat bu konuda daha çok hassasiyeti olan koleksiyonerler var. Onları, daima hayranlıkla takip ediyorum. Kategori olarak, politika, sanat, şehir, özel gün ve haftalarda çıkartılan, posta ve sanatçı pulları gibi pullar var. Bunlar, dünya mirasının halk tarihi ve politik tarihin de tanınmasına yarar sağlar. Gönül isterdi ki ailemizin her bir bireyi tarafından bu aktivite sürdürülsün. Bunların maddi değeri belli oranda belirlenebiliyor. Ama bana göre manevi değeri paha biçilmez”

“Koleksiyona manevi açıdan bakılması lazım”

“Günümüzde en fazla hayıflandığımız şeylerden biri de bayramlar, kültürel faaliyetler eskiden nasıldı diye düşünürüz. Bunların en net belki de yaşatılabildiği, kültürel aktivite anlayışının en kolay gözlemlenebildiği alanlardan biri de pul koleksiyonudur. Şu anki yeni nesil pul koleksiyonuna ilişkin çok bilgi sahibi değiller belki fakat ben tavsiye ediyorum, insanlar özel hobilere yönelsinler. Hobi sahibi olmak değerli ve önemli bir şey. Bizim jenerasyon bunu yaşatıyor, bizden sonra da bu tür etkinlikler inşallah devam eder” 

Pulların incelenmesi için iletişime geçen birilerinin olduğunu belirten Bulut, sözlerini şöyle bitirdi:

“Henüz satış aşamasına geçemedik. Satılmadıkça biz mutlu oluyoruz. Bir anıyı devretmek çok üzücü ve zordur. Bakım konusunda daha hassasiyet gösterecek ve dikkat edecek koleksiyoner ile bu konuda bir anlaşırsak memnuniyetle bu pulları devredebiliriz. Buradaki her pul hem hikayesi hem de kişisel tarihimiz açısından önemli bir anıdır. Babamın 7 yaşında almış olduğu bir pulu bugün 2021 yılında ben hâlâ görebiliyorsam bu bireysel tarihim açısından oldukça önemli” 



Yorumlar (0)