Aziz Sancar’ın müzeye dönüştürülen evinde restore çalışmaları sona eriyor!

Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar’ın Mardin’deki evi, müze haline dönüştürülmesi için restore ediliyor. Sancar’ın doğup büyüğünü ve doktorluk çalışmalarına imza attığı evdeki çalışmalar, tamamlanma aşamasına geldi.

KÜLTÜR-SANAT 25.03.2021, 16:04 26.03.2021, 11:41
Aziz Sancar’ın müzeye dönüştürülen evinde restore çalışmaları sona eriyor!

Mardin’i Savur ilçesinde bulunan ve Nobel ödüllü Türk bilim adamı Aziz Sancar’ın doğup büyüdüğü ev olarak bilinen mekan, Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülüyordu. Ayrıca Kültür Turizm Bakanlığı, Savur Kaymakamlığı ve Savur Belediyesi’nin de destek verdiği çalışmalarda, yavaş yavaş sona geliniyor.

3 katlı ve 36 odalı tarihi konak, müze haline geldi

Sancar’ın hayatının başlangıcını geçirdiği ve doktorluk yaparken de ilk çalışmalarını yürütüp yaşadığı ev, 3 katlı ve 36 odalı tarihi konak olarak dikkat çekiyor. Müzeye dönüştürülme işlemlerinde yavaş yavaş sona gelinen evde, Savur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Kaya başkanlığındaki heyet incelemeler yaptı. Heyette Müze Müdürü Abdülgani Tarkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Genç, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Ensari Kavak ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Özcan Tırpan yer aldı.

2021 sonu ya da 2022 başında açılması hedefleniyor

Müzenin yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedileceğini ve ziyaret akının uğrayacağını düşündüklerini söyleyen Savur Belediye Başkan Vekili Muhammed Kaya, Prof. Dr. Aziz Sancar'le ülke olarak gururlandıklarını belirtti. Kaya, Nobel ödüllü bir bilim insanının müzesinin Mardin’de olmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirtti. Restore çalışmalarını en başından bu yana titiz bir biçimde takip etkilerini belirten Kaya, bazı hatalar tespit edildiğini ve bunlar için yeni çalışmaların yapımına başlandığını da sözlerine ekledi.



Müzenin bir kültür varlığı haline gelmesi için çalışma yürütüleceğini belirten Kaya, müzenin 2021 sonu ya da 2022 yılında açılacağını da belirtti. Savur Belediye Başkan Vekili Muhammed Kaya, müzenin hem Mardin’İn kültür tarihine hem turizmine destek olanak bir hale geleceğini belirtti.

Yorumlar (0)