Aziz Mercurius yer altı şehrinde bulunan mezarlar Aksaray’ı ihya etti

Aksaray'ın Gülağaç ilçesi Saratlı beldesinde yer alan Aziz Mercurius yer altı şehrindeki 35 mezar ve Aziz Mercurius'un eşine ait olduğu tespit edilen kafatası son dönemde hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tarihi şehri görmek isteyenler Aksaray’a akın ediyor

KÜLTÜR-SANAT 20.09.2021, 17:20 20.09.2021, 17:53
Aziz Mercurius yer altı şehrinde bulunan mezarlar Aksaray’ı ihya etti

Aksaray'ın Gülağaç ilçesi Saratlı beldesinde yer alan Aziz Mercurius yer altı şehrindeki tarihi buluntular ziyaretçi akınına uğruyor.

Yeraltı şehrinde bulunan 35 mezar ve Aziz Mercurius'un eşine ait olduğu tespit edilen kafatası, ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken keşifler arasında yer alıyor.

Kapadokya bölgesinde Hristiyanlığın yasak olduğu milattan sonra 250'li yıllarda sığınak olarak kullanılan ve mutlak bir yaşamın olduğu yer altı şehrinde, 2011'de başlanan kazı çalışmaları 5 yılın sonunda 2016 yılında 3 katının tamamen temizlenmesiyle sona erdi.

Mercurius’un saklandığı yer

Roma döneminde generalken yasak din Hristiyanlığı kabul eden Mercurius, Kapadokya bölgesine sürgün edildikten sonra yer altı şehrinde saklanarak hayatta kalmaya çalıştı. Kaçak olarak yaşadığı dönemde de Hristiyanlığı yaymaya devam eden Mercurius ve ailesi daha sonra Romalı askerlerce katledilip yer altı şehrindeki kiliseye defnedildi. Mercurius'un kafatası ise binlerce kilometre uzağa Mısır'ın başkenti Kahire'ye götürüldü.

Kafatası Mısır’a gönderilmiş

Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altın, mezarların ve kafatasının yerli ve yabancı tatilciler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti. Altın’a göre; Aziz Mercurius yer altı şehrini diğer yer altı şehirlerinden ayıran en önemli özellik; şehrin içerisinde kilise ve mezarların yer alması. Kilisenin en önemli özelliği de ismini aldığı Romalı generalin ve ailesinin buraya gömülmüş olması. 50'li yaşlarında o dönemde henüz resmi din olmayan Hristiyanlığı kabul eden Aziz Mercurius’un, Kapadokya bölgesine sürgün edilmesiyle başlayan olaylar Romalı askerlerin buraya gelerek ailesiyle birlikte onu katletmesi ve buradaki mezarlara gömmesiyle trajik bir alıyor.

Kazı çalışmaları sonucunda bir mezarın içerisinde üst üste iki kişiye ait iskelet kalıntıları bulan yetkililer; iskeletlerden kadının kafatasının yerinde dururken, erkeğin kafatasının ise olmadığını belirledi. Tarihi kaynaklarda Mercurius'un kafasının Kahire'ye götürüldüğü yazılıyor. Altın ve yetkililer yaptıklarını çalışmaların ardından Aziz Mercurius ve ailesinin bu mezarlarda yattığını tespit ettiklerini de açıkladı.

Yorumlar (0)