Aydın’da kazılı bir alanda dev bir küp bulundu!

Aydın’da Kuyucak Kayran Mahallesi yakınlarında bir alanda kazı yapılıyordu. Ağaç dikilmesi planlanan zeytin bahçesinde, kazı sırasında dev bir küp bulundu. Neredeyse insan boyutunda olan küp, Afrodisias Müzesi'ne götürüldü.

KÜLTÜR-SANAT 16.03.2021, 11:40 16.03.2021, 17:15
Aydın’da kazılı bir alanda dev bir küp bulundu!

Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı Kayran Mahallesi’nde bir vatandaş, kendi zeytin bahçesine ağaç dikmeye karar verdi. Bahçede kazı yapan vatandaş, kazılı alanda ilginç bir şey keşfetti. Bahçede kazılan bölgede dev bir küp yani ‘pithos’ bulan vatandaş, durumu yetkililere bildirdi.



Olay yerine gelen Kuyucak Jandarması, dev küpü görür görmez Aydın Karacasu Afrodisias Müze Müdürlüğüne haber verdi. Bulunduğu yerden vinç yardımıyla beraber kaldırılan küp, Afrodisias Müzesi'ne götürüldü.

İçerisinde tahıl veya zeytinyağı saklandığı düşünülüyor

Yaklaşık500 yıl ile 5 bin yıllık bir eser olduğu tahmin edilen dev küpün hangi döneme ait olduğu, müzede arkeologların yapacağı inceleme sonucunda belirlenecek. Hellenistik Antik dönemlerde saklama kabı olarak kullanıldığı tahmin edilen dev küp, vatandaşın ihbarı sonucunda bulunduğu bahçedeki kazılı alandan çıkarıldı.



Defineciler tarafından daha önce de değerli bir eşya bulunma umuduyla içine bakılan küpte, bir eşya aksine içerisinde tahıl veya zeytinyağı bulunabileceği düşünülüyor.

M.Ö. 3000 yıllarına ait olduğu düşünülüyor

Kuyucak Belediyesi'nin de desteği ile Afrodisias Müzesine konulan küpün çevresinde, ayrıca geç Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait olduğu tahmin edilen sarı sırlı kırık kap parçaları da yer aldı. Küpün yakınlarında ise Osmanlı dönemine ait bir askeri gözlem noktasının da bulunduğu belirtilirken, eserin M.Ö. 3000 yıllarında da yapıldığı ihtimali üzerine düşünülüyor. Küpün bir buçuk tonluk eşya saklama özelliği olduğu belirtilirken, nitelikli bir eser olarak günümüze kadar kalabilmesinin de önemli olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)