Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görüldü, ünü Türkiye sınırlarını aştı

Bayburtlu bir iş insanı olan Kenan Yavuz'un köyünde kendi adına kurduğu Etnografta Müzesi, 2021 senesi Avrupa Yılın Müzesi Silletto Ödülü'ne layık görüldü. Kenan Yavuz Etnografya Müzesinin ünü dünya çapında birçok yerde duyuldu.

KÜLTÜR-SANAT 08.05.2022, 10:00 09.05.2022, 09:25
Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görüldü, ünü Türkiye sınırlarını aştı

45 seneden bu zamana kadar Avrupa Müze Forumu (EMF/EMYA) tarafından gerçekleştirilerek sahiplerini bulan müze ödül töreni, Estonya Ulusal Müzesinde yapılan zirvede yeni sahiplerine takdim edildi.

Türkiye’den birçok müze katıldı

Gerçekleştirilen ödül töreni, Avrupa Müze Forumu Başkanı Jette Sandhal ve Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis katılımıyla gerçekleşti. Birden fazla müzenin bulunduğu bu yarışmada Türkiye’den Ziraat Bankası, Van Urartu, Tunceli ve Göbeklitepe müzelerinin de yer aldığı 27 farklı ülkeden 60 finalistin katılımı ile gerçekleştirildi.

Dünya üzerinde bulunan en prestijli müzelerin sergilenerek yarıştığı bu törenin final gününde Avrupa Müze Forumu Başkanı Jette Sandhal bir müzenin hedefine varabilmesinin, ortaya koyduğu amaca ve azmine bağlı olacağını belirterek,” Oluşturulan koleksiyonunun yaşattığı pozitif etkinin yanı sıra büyüklüğü, hedefledikleri yolda yaptıkları fedakarlığı ve özgüvenin değerini bir defa daha gösterdi. Çoğumuzun bildiği üzere müzeyi yaşatmak ve kurmak asla kolay bir iş değildir. Beklenmediğimiz engeller ve zorluklar karşımıza çıkabilir. Verdiğimiz ödüller sayesinde bizler bu müzeleri görünür hale getiriyor ve tebrik ediyoruz” dedi.

2021 yılında ödül Kenan Yavuz Etnografya müzesine verilmişti

2021 senesi Avrupa’da Yılın Müzesi olarak seçilerek ödül alan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi bu sene kazanan “Museum of Footwear and Industry Müzesi” ne ödülünü devretti.

Gerçekleştirilen zirveye özel davetli şekilde katılım sağladıklarını açıklayan Kenan Yavuz, “Dünya müzecilik düşüncesine kattığımız yeni bakış açısı, gelecek projelerimiz ve özgün yapımızın bizlere sağladığı büyük ilgi ve alaka ülkemiz adına gururlanmamıza sebep oldu. 4 gün kadar devam eden toplantılarda, müzemize ayrı bir oturum ortamı sağlandı. Yönetim Kurulu Üyemiz olan Furkan Yavuz Keynote müzemize ait bütün sunumları gerçekleştirdi. Yapılan sunumda müzemizi, Anadolu’muzun eski geleneklerini ve Bayburt’u anlattı. Bizlere yapılan geri dönüşler çok pozitifti. Bu durum tabii ki bizler heyecanlandırdı. Birden fazla müzeden beraber çalışmak için teklifler aldık. Bizlerde bu kişileri 21 Mayıs’ta İstanbul Cemal Reşit Rey Konser alanında gerçekleştireceğimiz gala gecemize davet ettik. Türkiye’yi böyle bir sanat podyumunda temsil etmenin heyecanı ve gururu sözcüklerle anlatabilmek çok zor. Köyümüzde küçük bir sosyal sorumluluk düşüncesi şeklinde başlattığımız bu amatör aile çalışmasının yükselerek görünür hale gelmesinde destek olan en başta Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, dostlarımıza, çalışma arkadaşlarımıza ve kurumlarımıza, teşekkürü borç biliriz.” şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)