Atlas Sineması’nın yeni yüzünde ilk gala: Mimarların Piri Sinan belgeseli gösterildi!

Geçtiğimiz aylarda yenilenen yüzüyle sinema ve müze olarak açılış yapan Atlas Sineması’nda ilk gala gerçekleşti. Osmanlı döneminde mimarbaşı görevini üstlenen Mimar Sinan’ın hayatını anlatan ‘Mimarların Piri Sinan’ adlı belgesel, sinemada gösterilen ilk film oldu. Gösterime çok sayıda davetli katıldı.

KÜLTÜR-SANAT 10.04.2021, 09:44 12.04.2021, 21:19
Atlas Sineması’nın yeni yüzünde ilk gala: Mimarların Piri Sinan belgeseli gösterildi!

Yeni yüzüyle hizmet vermeye başlayan, sinema ve müze olarak değerlendirilip yenilenen Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması’nda, ilk gala yapıldı. Sinemadaki ilk galalı gösterim; Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde ‘Mimarbaşı’ olarak çalışan ve 50 yıllık bir görev hayatına sahip olan Mimar Sinan’ın hayatından izler taşıyan “Mimarların Piri Sinan” belgeseli oldu. Gala gösterimine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve birçok davetli katılım gösterdi.

Üç yıllık bir çekim sürecinden geçti

Gala öncesi basına açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, belgesel yapımında destekleri olduğunu belirtti. Genç nesle Mimar Sinan’ın hayatını anlatabilmek adına çok sevilen mimarın hayatını belgesel yaptıklarını belirten Yerlikaya, yanındaki heyetle beraber belgesel filmi izledi. Sai Mustafa Çelebi’nin yazdığı Tezkiretü’l Bünyan adlı biyografik eserden esinlenerek oluşturulan belgesel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklendi. Tamı tamına üç yıl boyunca çekimleri gerçekleşen belgesel için, 2018 yılında hazırlıklara başlandı.



Beyoğlu Belediyesi’nin Kültür Sanat destekçisi olduğunu belirten Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Atlas Sineması'nın Beyoğlu için önemli bir kazanım olduğunu belirtti. Ünlü sanatçı Ahmet Özhan, geçkik yıllarında Atlas Sineması’nda çok anısı olduğunu belirtti. Belgesel gösteriminin olduğu günü de kendisi için önemli olduğunu söyleyen Ahmet Özhan, katılımcıların bir çoğunun duysal anlar yaşadığını ve yaşayacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)