Tarihi Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, görkemli bir törenle açıldı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore işlemleri yapılan Tarihi Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, görkemli bir açılış töreniyle kapılarını açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan sinema ve müze törenine ünlü isimlerin aynı sıra, çekimleri Antalya’da devam eden “Five Eyes" filminin yıldızı Jason Statham ve yönetmen Guy Ritchie de katıldı. Statham, ayrıca Erdoğan’ın doğum gününü de kutladı.

KÜLTÜR-SANAT 27.02.2021, 09:42 27.02.2021, 09:53
Tarihi Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, görkemli bir törenle açıldı!

Bir çok tarihi filme ve festivale ev sahipliği yapan Tarihi Atlas Sineması, restorasyon işlemin ardından. “İstanbul Sinema Müzesi” ile beraber ziyarete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla görkemli bir törenle açılan müze ve sinema, ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. Açılış törenine sanat camiasından Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Oktay Kaynarca, Serkan Çağrı, Engin Altan Düzyatan, Bülent İnal, Serdar Gökhan ve İskender Pala gibi isimler de katıldı.

Jason Statham, Cumhurbaşkanı Eroğan’ın doğum gününü kutladı

Görkemli törene ayrıca, Antalya’da çekimleri devam eden “Five Eyes” filminin başrol oyuncusu, ünlü Hollywood yıldızı Jason Statham ve yönetmen Guy Ritchie e katıldı. Açılış töreni gecesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 67. doğum gününe denk geldi. Jason Statham’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve eşi Pervin Ersoy ile film ekibinden oyuncu Josh Harrnett, yönetmen-senarist Guy Ritchie ve eşi Jacqui Ainsley, yapımcı Ivan Atkinson ve CEO yapımcı Bill Block tarafından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum gününü sürprizle kutladı.Ü

Açılış töreninen konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atlas Sineması’nda restorasyonun 2 yıl sürdüğünü ve çalışmanın en sade ifadeyle 'Sanat içinde sanat' olarak tanımlanabileceğini belirtti. İstanbul Sinema Müzesi’nin ilk katının ‘Türk sinemasının hafıza havuzu’ olarak tanımlanabileceğini belirten Ersoy; Kameradan Hikayeye, Yeşilçam Telefonda, Yeşil Perde, arttırılmış gerçeklik odası, Perdenin Büyüsü, üç boyutlu sinema, interaktif ses ve görüntü montaj odası gibi dijital etkileşim elemanlarının yer aldığını belirtti.

Müzede sinema adına değerli parçalar yer alıyor

Müzede sinemanın başlangıcı olarak kabul edilen Lumiere Kardeşler'in 1890 tarihli sinematografına, Buster Keaton'ın 'Kameraman' filmiyle özdeşleşmiş prevazor kamerasından 1. Dünya Savaşı'nın dramatik görüntülerini kayıt altına almış olan efsanevi kamerası gibi Dünya sinema öğeler bulunuyor.



Ayrıca Türk sinemasında kazanılan önemli ödüller, dönemin en çok sevilen filmlerinde kullanılan kıyafet ve aksesuarlardan koleksiyonlar da müzede yer alıyor. 29 Ekim 1933'te Cumhuriyet'in 10. yıl kutlamaları esnasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün 10. Yıl Nutkunu okurken çekildiği kameranın da müzede bulunduğunu söyleyen Bakan Ersoy, restorasyon işlemi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da destekleri için teşekkür etti. Açılış töreni, Türkiye'nin ilk yerli ve komedi filmi olan 1921 yapımı "Bican Efendi Vekilharç" ın gösterimi ile sürdü.
 

Yorumlar (0)