Atatürk'ün son yolculuğu sanal ortamda sergilenecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları 2 yılda sona eren Büyük Önder Atatürk'ün cenaze törenine yönelik albüm Milli Kütüphanenin web sitesinde sanal ziyarete açılacak. 

KÜLTÜR-SANAT 10.11.2022, 06:57 10.11.2022, 17:38
Atatürk'ün son yolculuğu sanal ortamda sergilenecek

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından sonra Ankara ve İstanbul’da düzenlenen cenaze törenindeki fotoğraflardan oluşan cenaze albümü sanal ortamda ziyarete açılacak.

Restorasyon süreci tamamlandı

Milli Kütüphane arşivinde bulunan "Ebedi Şefimiz Atatürk'ün Ankara ve İstanbul’daki Cenaze Töreni Albümü"nün 2 yıllık restorasyon süreci sona erdi. Milli Kütüphane Restorasyon ve Konservasyon laboratuvarındaki çalışma çerçevesinde albümün cilt derisi ve ön kapaktaki yazıları rötuşlandı, fotoğraflar onarıldı ve taşıyıcı sayfalar değiştirildi.

800 fotoğraflık albüm sanal ortamda sergilenecek

Ata'nın son yolculuğuna ait olduğu belirtilen 800 fotoğraflık albüm için Milli Kütüphanenin web sitesinde sanal sergi hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 84. yılında çok değerli bir albümü görünür duruma getirmek istediklerini söyledi.

"Çok değerli bir albüm"

Albüm için 2 yıla yakın bir restorasyon çalışması yaptıklarını söyleyen Odabaş, şunları söyledi:

"Bazı fotoğraflar zarar görmüş ve yıpranmıştı. 2 yılda albümün taşıyıcı kağıtları değişti ve derisi onarıldı. Albümü önümüzdeki günlerde sanal sergi yapıp, web sitesi üzerinden gezilebilir hale getireceğiz. Bu değerli albüm 10 Kasım 1938'de Anadolu Ajansı'nın Atatürk'ün vefat haberiyle başlıyor ve ardından 16 Kasım'da Dolmabahçe Sarayı'nda katafalka konulması, Yavuz zırhlısıyla 19 Kasım'da İzmit'e, daha sonra Atatürk'ün yurt içinde gezilerinde kullandığı trenle Ankara'ya götürülmesi, 20 Kasım'da hem devlet erkanı hem de halk tarafından karşılanması, 21 Kasım'da da Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine götürülmesine kadar geçen zamanı kapsayan bir albüm. Çok değerli bir albüm."

"Ebedi Şefimiz Atatürk'ün İstanbul ve Ankara'daki Cenaze Töreni Albümü", Türk milletinin Ata'nın vefatıyla yaşadığı matem ile Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen kişiler tarafından yapılan saygı geçişine yönelik anları da not düşüyor.

Yorumlar (0)