Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, NASA’nın büyük ödülüne layık görüldü 

Uzay’ın nadir görüntülerini çekmesiyle ismini dünyaya duyuran Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün geçtiğimiz sene SpaceX’in Crew Dragon kapsülünü ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu aynı kareye sığdırmıştı. Ergün, bu fotoğrafıyla NASA tarafından verilen “günün fotoğrafı” ödülüne layık görüldü. 

KÜLTÜR-SANAT 03.02.2022, 14:53
Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, NASA’nın büyük ödülüne layık görüldü 

Türk astrofotoğrafçı olarak ismini dünyaya duyuran Mehmet Ergün, çıplak gözle görmenin imkansız olduğu Uzay’da yıldızları, gök cisimlerini, galaksileri ve uyduları özel teleskopla görüntülüyor. İlk görüşte gerçek olduğuna inanılamayacak fotoğrafları çeken ve bunları paylaşan Ergün, geçtiğimiz günlerde Uzay’da yaşanan nadir anlardan olan bazı görüntüleri yayınladı. 



NASA'nın ödülüne layık görülen fotoğraf

Bir tek kareyi yakalamak için saatlerce hazırlık yaptı 

Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Güneş’in önünden geçerken yakalamak için saatlerce hazırlık yapan Mehmet Ergün, öncesinde defalarca teknik denemeler yaptığını belirtiyor. Çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabında paylaşan ve NASA’nın da Repost (tekrar paylaşım) yaptığı o görsel, 3 Mayıs 2021 tarihinin gök bilim görseli seçildi. O fotoğrafı özel kılan en büyük şey ise Elon Musk’ın SpaceX firmasının Uzay’a gönderdiği Crew Dragon isimli kapsülün de o anda Uzay İstasyonu önünde durmasıydı.  



APOD ödülünü alarak ismini NASA’nın tarihine yazdırdı 

Mehmet Ergün, 3 Mayıs günü APOD (Astronomy Picture of the Day) ödülünü aldı. Bu ödülün nadiren astrofotoğrafçılara verildiğini belirten Ergün, “İnsanların görmediklerini göstermek istiyorum. Uzay karanlık ve siyah değil. Uzay’ın renklerini insanlara göstermek istiyorum. Bu fotoğrafları çekerken zaman yolculuğu yapıyormuşuz gibi hissediyorum. Uzay bana çok küçük olduğumuzu ve Uzay’a kıyasla çok da önemli olmadığımızı gösteriyor.” 



Bir astrofotoğrafçının alabileceği en büyük ödül 

“Niğde’de doğdum ve Uzay merakım da küçük yaşlarda başladı. 6 yaşındayken Almanya’ya taşındık. 2014 senesinde Niğde’deki bir köyde Ay’ın evrelerini görüntüleyerek astrofotoğrafçılığa adım attım. Sonra da özel fotoğraflar çekmeye ve özel makineler kullanmaya başladım. Yıldız, uydu istasyonu, gezegen gibi pek çok cismin geçiş sürelerini aplikasyonlarla öğreniyorum ve 1 saniyelik kareyi çekmek için yaklaşık 10 saatlik hazırlık yapıyorum.” 









Yorumlar (0)