Assos’ta bulundu! Tam 1600 yıllık…

Çanakkale’de yer alan Assos Ören Yeri’nde devam eden kazı çalışmalarında heyecan verici bir gelişme yaşandı. Son kazılarda, 1600 yıllık balık kalıntısına ait pul ve kılçık bulundu. 

KÜLTÜR-SANAT 17.10.2022, 11:20 18.10.2022, 08:30
Assos’ta bulundu! Tam 1600 yıllık…

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan ve 7 bin yıllık geçmişe sahip olduğu düşünülen Assos Ören Yeri’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında yürütülen çalışmalarda 25 kişi görev alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu tarafından da desteklenen çalışmalarda bugün heyecan verici bir gelişme yaşandı. Son kazılarda, Roma dönemine ait çeşmenin etrafında, milattan sonra 4’üncü yüzyıl sonlarında çöplük olarak kullanıldığı belirlenen alanda tarihi bir keşfe imza atıldı. İncelemeler sonucunda, ‘amphora’ parçası içinde 1600 yıllık balık kalıntısına ait pul ve kılçık bulundu. Tespit edilen malzemeler ve arkeolojik kazılar için oldukça değerli olan çöpler, kentteki gündelik yaşama ilişkin önemli ipuçları sunuyor. 

“Bu çöpler arkeolojik çalışmalar için çok kıymetli”

Bu sene bölgede gerçekleştirilen son kazı çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Assos Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Bu seneki kazı çalışmalarımızda, Agora’nın doğu tarafında bulunan çeşme binasında faaliyetler yürütüyoruz. Bu çeşme binasının işlevini anlayabilmek için bir süre çalıştık. Çeşmenin önündeki avlu ve ön cephesi tamamen mermerden yapılmış. Ancak bunun çok küçük bir bölümü bugün günümüze kalmış. Assos’taki yapıların hemen hemen hepsinde yerel taş olan andezit kullanılmıştır. O sebeple mermerin kullanıldığı bu çeşme binası ayrı bir önem taşıyor. Ana kaya ile çeşmenin duvarları arasındaki alan çöplük olarak değerlendirilmiş. Bu çöpler arkeolojik çalışmalar için çok kıymetli. Kentteki gündelik yaşama ilişkin bize önemli ipuçları veriyor” şeklinde konuştu. 

1600 senelik balık kalıntısına ait pul ve kılçık bulundu

Tespit edilen 1600 yıllık balık kalıntısına ilişkin de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Arslan, “Buradaki halkın genel olarak domuz, inek ve keçi gibi hayvanları tükettiğini anlıyoruz. Kazılarda ağırlıklı olarak bu hayvanların kemikleri çıkmaktadır. Bu konuda gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra daha kesin bilgilere sahip olabileceğiz. Kemiklerin yanında görülen bir ‘amphora’ parçası içinde pullar ve kılçıklar bulundu. Yaklaşık olarak 1600 yıllık bir balık kalıntısından söz ediyoruz. Aynı bölgede kent halkının pişirme, depolama ve servis amacıyla kullandıkları seramik kaplar da bulunuyor. Bu tür eserler de o dönemin kültürünü yansıtması açısından son derece kıymetli parçalardır” dedi. 

Yorumlar (0)