Artvin’in yeni coğrafi işareti: Hamsili ekmek artık tescilli 

Artvin’in eşsiz lezzetlerinden “hamsili ekmek”, Türk Patent tarafından tescillendi. Hamsili ekmek artık şehrin coğrafi işaretlerinden biri. 

KÜLTÜR-SANAT 08.10.2021, 16:36 10.10.2021, 10:51
Artvin’in yeni coğrafi işareti: Hamsili ekmek artık tescilli 

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (HTSO), 2019 senesinde “hamsili ekmek” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunmuştu. 2 senelik incelemenin ardından Türk Patent, hamsili ekmeği Artvin Hopa’nın coğrafi işareti olarak tescilledi.  

HTSO Başkanı Osman Akyürek, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Yöresel ürünlerimizin tescillenmesi ve bir marka olarak uluslararası arenaya taşınması için HTSO olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yöresel ürünlerimizin katma değeri yüksek ticari ürünlere dönüştürülmesinde Türk Patent tarafından verilen coğrafi işaret büyük önem taşımaktadır. Bu sene Laz böreğimizin de tescillenmesinin ardından ikinci tescilimizi almış olduk. Sırada ürünlerimizi çeşitlendirmek var. Tatlıya varıncaya kadar insanların damağına lezzet katmak istiyoruz. Amacımız, geçmişteki ürünlerimizi geleceğe taşımak.” 



“Hopa’nın geleceği turizmde” 

Hopa Kaymakamı Gürkan Üçüncü ise Artvin’in geleneksel ve yerel unsurlar bakımından oldukça zengin olduğunu ifade etti: “Hamsili ekmeğin Hopa ve Artvin ekonomisine kazandırılması bizim için çok önemli çünkü Hopa’nın ve Artvin’in geleceği turizmdedir. Tescillenen yerel ürünlerimiz ise turizmin tamamlayıcı unsurlarıdır. Turistler farklı şeyler farklı lezzetler arıyorlar. Onlara burada olabildiğince alternatif sunmaya çalışıyoruz. Doğamız oldukça farklı ama onun dışında yerel ürünleri de turizmin hizmetine sunmak istiyoruz.” 

Artvin’in coğrafi işaretleri 

Artvin, merkez ve ilçeleri olmak üzere pek çok yiyeceği hakkında Türk Patent’e tescil başvurusunda bulundu. 2017 senesinde başlayan tescilleme işlemlerinde coğrafi işaret olarak belirlenen ilk yiyecek Puçuko oldu. 2019 senesinde de Hopa Laz Böreği tescillendi. 2021 senesinde ilk 10 ayda ise Şavşat Ketesi, Hopa Hamsili Ekmeği ve Hatila Balı coğrafi işaret olarak belirlendi. 

Yorumlar (0)